Wellicht heb je het ‘varkentje’ al zien staan op het Houtplein. Afgelopen dinsdag werd het kunstwerk geplaats. Maar waarom? Wij gingen op pad en zochten het voor je uit. 

Met het kunstwerk wil ik de schoonheid en de kracht van het dier tonen

Ode aan het varken

Ode aan het varken

Het kunstwerk heet ‘Ode aan het varken’ en is gemaakt door Jantien Mook. Het werk is op 8 oktober 2018 onthuld in het Amsterdamse Westerpark en reist nu een jaar lang naar verschillende plaatsen in Nederland, waarvan Haarlem er één van is. Met ‘Ode aan het varken’ vragen dierenbeschermingsorganisaties waaronder Partij voor de Dieren aandacht voor dierenleed. Zo wil men een einde maken van wreed gebruik in de Europese dierenindustrie. In de Europese veehouderij brengen namelijk honderden miljoenen dieren het grootste deel van hun leven door in kooien. Overal waar het kunstwerk te bezichtigen is, kunnen mensen elkaar ontmoeten en bij het kunstwerk zitten. Het doel hiervan is om mensen aan het denken te zetten over het lot van deze dieren.

Ode aan het varkenJantien heeft bij het kunstwerk de volgende tekst geschreven: “Met het kunstwerk wil ik de schoonheid en de kracht van het dier tonen. De sprong die het varken maakt staat voor plezier en vrijheid. Ik hoop dat mensen zich vereenzelvigen met het dier en niet wegkijken in een tijd van de bio-industrie. Het beeldhouwwerk verbeeldt de levenslust en de energie die ieder dier heeft.”

Ode aan het varken

Het patroon dat Jantien gebruikt heeft, was eerder verwerkt in haar kunstwerk The Weeping elephant. Hierbij gaf ze een ode aan de wildernis. De cirkeltjes heeft ze stuk voor stuk uitgetekend, dat voor een organisch contrast zorgt. Haar Vriend Dirk-Jan Schrander heeft de stukken vervolgens aan elkaar gelast.

Ode aan het varkenFoto’s:Lisa Schouten
Meer kunst? Check dit schilderwerk bij parkeergarage De Kamp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here