Huh? De kunstlijn is toch altijd in november?”, hoor ik je denken. Maar het ‘kleine’ broertje van de kunstlijn mag weer losgaan dit weekend. Volgens sommigen is dit broertje niet zo klein meer: de intieme speelse Vijfhoekkunstroute is elk jaar weer een groot succes. Haerlems Bodem sprak met Georgette van Velzen over de twaalfde editie van de Vijfhoekkunstroute.

Georgette van Velzen, zelf kunstenares, heeft zich een aantal jaren geleden aangesloten bij de Vijfhoekkunstroute en richt zich naast haar eigen expositie met abstracte schilderijen op de promotie van deze route. Ook zij exposeert dit weekend. Dit doet ze samen met de vrouw van de vorig jaar overleden medeoprichter van de Vijfhoekkunstroute, Ada Kors.

Deze editie is gek en onwennig voor de organisatie. Eén van de medeoprichters van de Vijfhoekkunstroute, Leo van Velzen, is vorig jaar net na de elfde editie overleden. Ze waren zelfs zo van slag dat er zachtjes gezegd werd ermee op te houden. Dit hebben ze ons gelukkig bespaard en ook Leo kan ons zijn donderpreek vanaf boven besparen, want ter ere van Leo presenteert de kunstroute het thema van dit jaar: ‘De beest uithangen’.

Je wordt op reis meegenomen door een danseres als gids door de Vijfhoek en een zeventien meter lange rups langs schilderijen, fotografie en 3D-werk. Net zoals alle voorgaande jaren zullen verschillende winkeliers en Vijfhoek-bewoners hun ruimte ter beschikking stellen om te exposeren. De warme, intieme sfeer in één van Haarlems mooiste wijken is deze dagen nog beter te voelen.

Op vrijdagavond 12 mei om half 8 zal de openingsparade van start gaan. Met de grote rups voorop met daaromheen verschillende dieren zal de stoet zich van de kunstkelder naar de Nieuwe Kerk bewegen. De rups zal zich hier ontpoppen tot een dansact gemaakt door Sophia Maria Kienhuis. Ook Sophia zal op verschillende momenten zelf te bewonderen zijn. Ze neemt je mee door de kunstroute op haar eigen wonderlijke manier. De kaartjes voor deze speciale rondleiding zijn bij de Nieuwe Kerk te koop voor 5 euro en kinderen zijn gratis.

De schillenkar heeft dit weekend een andere taak: deze zal het OV eens laten zien dat het ook gezellig kan. Als een bus rijdt de schillenkar langs haltes waar kunstenaars exposities houden. Dus doen de voetjes van de kinderen pijn van het lopen, dan spring je even achterop de kar!

De Nieuwe Kerk zal zoals gewoonlijk het hart van de kunstroute zijn. Hier is van alle deelnemende kunstenaars een klein deel van hun eigen expositie te zien. Ook de Doelenzaal is een gemeenschappelijke expositieruimte. De Haarlemse Dichtlijn heeft gedichten geschreven met het thema van de Vijfhoekkunstroute als leidraad. De kunstenaars hebben allen een gedicht gekozen en daar een werk bij gemaakt.

Dus gezellig met de kinderen op stap of een dagje voor jezelf? Loop dit weekend even richting de Vijfhoek!

Openingstijden: vrijdag opening om 19.30 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Dans Ante met Sophia: zaterdag 14.00 en 16.00 uur en zondag 13.00 en 15.00 uur (dit duurt ongeveer 30 minuten).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here