Een tijdje geleden was hij daar: de kersverse, hagelnieuwe EP Welkom in de wereld van singer songwriter Raoul Michel. Natuurlijk kan dit niet onopgemerkt voorbij gaan en dus spraken wij de met weelderige bos haar bedekte Haarlemse muzikant.

Fotografie: Jaap Kroon

Ik ben stiekem best wel laks en vind het makkelijker als mensen me zeggen wat ik moet doen

Het is je eerste EP, hoe was het om aan dit project te werken?
“Het is mijn eerste EP als Raoul Michel, maar ik ben met verschillende 
bands eerder de studio in geweest, dus die ervaring kon ik meenemen bij 
het maken van deze EP. Al merkte ik wel dat het op veel vlakken nieuw en totaal anders was. Ik ben stiekem best wel laks en vind het makkelijker als mijn rol duidelijk is en mensen me zeggen wat ik moet doen. Als je een eigen EP gaat opnemen is dat andere koek. Er zat niemand achter m’n broek aan en nu was ik degene die mensen moest aansturen en vertellen wat ze moesten doen. Dat vond ik in het begin best wel lastig. Uiteindelijk heb ik er onwijs veel van geleerd en zou ik willen dat ik het eerder had gedaan.”

foto: Rianne Kuijkens

Waar heb je je inspiratie vandaan gehaald?
“Ik heb een huisje geboekt in Westerhaar-Vriezeveensewijk (the middle of 
nowhere) en ben daar zonder telefoon of internet, in eenzame opsluiting 
begonnen aan de eerste songs. Zo kon ik de rust vinden om me volledig te 
focussen op het schrijfproces. Daar is een aantal van de nummers ontstaan en de meeste afgeschreven. Daarnaast vind ik het super tof om met anderen te schrijven. Zo is de muziek van Kon ik maar terug ontstaan uit een jamsessie met de band en heb ik samen met Wiebe Eijhusen (aka Maestro Mikel) de tekst afgeschreven. Geld genoeg was een idee van een vriend van mij (Kelly Veerman) en hebben we samen afgeschreven. En voor de tekst van Geef ‘t een maand heb ik hulp gehad van Auke Haaksma (de bassist van mijn band) en Niels van der Gulik (een te gekke zanger en tekstschrijver!)”

Fotografie: Jaap Kroon

Ik zou nog wel eens met John Mayer op het podium willen staan

Op welk nummer ben je het meest trots en waarom?
“Het politiek correcte antwoord is dat ik trots ben op elk nummer, zoals 
een ouder trots is op al zijn kinderen. Het is moeilijk kiezen, omdat iedere song een eigen identiteit heeft. Maar als je een pistool tegen m’n hoofd zou zetten en me dwong te kiezen, ga ik voor Geef ‘t een maand. Dit is (vooral ook door Jasper Zuidervaart de producer van mijn EP) echt een pareltje geworden.”
Met wie zou je op het podium willen staan?
“Het lijkt me te gek om ooit een keer met John Mayer het podium te delen. Hij is tijdens mijn studie op het conservatorium een grote inspiratie geweest. Als gitarist, maar ook als songwriter vind ik hem geniaal.”

Fotografie: Jaap Kroon

Wat wil je bereiken met je muziek?
“Ik benader mijn doelen stap voor stap: vroeger wilde ik de beste gitarist ter wereld worden en had ik posters van Steve Vai en Joe Satriani boven m’n bed hangen. Toen kwam ik op het conservatorium en sloot ik mezelf op in de repetitieruimtes om dat te bereiken. Op den duur kwam ik erachter dat alleen gitaar spelen me niet  genoeg voldoening gaf en ben ik me meer gaan focussen op zingen en songwriting. Op dit moment zou ik het al te gek vinden als ik van mijn eigen muziek kan rondkomen en als ik straks een tour door het land kan doen. En ik weet nu al dat als ik dat in de toekomst heb bereikt, het nieuwe doel voor de deur staat. Uiteindelijk denk ik dat het erop neerkomt om zoveel mogelijk mensen te bereiken en blij en enthousiast te maken met de muziek waar ik zelf ook blij en enthousiast van word.”

Ik ben op dit moment zo blut als maar kan…

Je tweede single heet Geld Genoeg. Heb je nu werkelijk geld genoeg 
naar de release? 😉
“Ha, was het maar zo! Nee het nummer is (helaas) niet autobiografisch. 
Sterker nog, ik ben op het moment zo blut als het maar kan! Een eigen EP 
maken is een kostbare taak en zoals bij bijna elk beginnend bedrijf, 
moet je in het begin voornamelijk investeren voordat je er wat op gaat 
verdienen. Gelukkig heb ik door vorig jaar veel op te treden kunnen 
sparen om dit mogelijk te maken.”
Waarom moeten mensen jouw plaat kopen?
“Zodat ik geld genoeg heb om een tweede te maken!” 😉

De plaat van Raoul Michel kan je nu beluisteren op Spotify, iTunes of andere muziekkanalen. Voor meer informatie check Raoulmichel.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here