Gerechten van over de hele wereld geserveerd krijgen door mensen vanuit alle hoeken van de wereld, terwijl je met z’n allen aan lange tafels zit. Dat is de Wereldkeuken, die inmiddels al 3,5 jaar bestaat. Het pop-up restaurant opent iedere tweede zaterdag van de maand haar deuren bij Stem in de Stad en iedereen is welkom. Vorige week zaterdag was de Wereldkeuken weer open en wij gingen een kijkje nemen.

Voor vijftien euro krijg je een voor- hoofd- en nagerecht. Het menu is van te voren vastgesteld, maar je kan kiezen tussen een vegetarische en een niet-vegetarische optie. In de keuken staan (ex) vluchtelingen en migranten, die het favoriete gerecht uit hun moederland maken onder begeleiding van een professionele chef kok. Het kan dus zo zijn dat je een voorgerecht uit China eet, een hoofdgerecht uit Syrië en een dessert uit Burundi.

Maatschappelijke bijdrage

Haarlemmer Mirjam Rentema is de bedenker van het geheel. Ze heeft jarenlang maatschappelijk werk gedaan in de Schilderswijk in Den Haag en met vluchtelingen gewerkt. De geuren en kleuren van al het eten die ze tijdens haar werk tegen kwam, inspireerden haar. Ze dacht: “Hoe mooi is het als ook anderen dat eten ontdekken, kennis maken met de makers en daarmee elkaars cultuur?” Een droom werd werkelijkheid: ze zette de Wereldkeuken op, die iedere maand al lang van te voren is volgeboekt.

Mirjam Rentema

Inmiddels is de Wereldkeuken meer dan alleen het restaurant”, vertelt Mirjam. “De vrijwilligers die in het restaurant werken, breiden tijdens het werk hun netwerk op een natuurlijke manier uit door alle ontmoetingen. Hierdoor voelen ze zich ook sneller thuis in de stad. Sommigen willen door de Wereldkeuken de horeca in, andere vrijwilligers vinden door de ontmoetingen een andere weg. Ook helpen we mensen op weg naar cursussen en opleidingen. Het geheel draagt bij aan de integratie van nieuwe Haarlemmers en ontmoeting tussen mensen met verschillende achtergronden.”

Ik heb hier heel veel geleerd.”

Luisa is iedere maand de gastvrouw. De van oorsprong Afrikaanse dame is vanaf het begin af aan betrokken bij de Wereldkeuken en is er heel gelukkig mee. “Ik heb hier heel veel geleerd”, vertelt ze. “Het is goed om Nederlands beter te leren en ik heb heel veel mensen ontmoet. Ik volgde Nederlandse taalles bij Stem in de Stad en Mirjam kwam daar langs om te vertellen over de Wereldkeuken. Ik deed al vrijwilligerswerk bij het aanloopcentrum van Stem in de Stad en dit leek me ook wel wat. Ik ben zo blij dat ik eraan ben begonnen toen!

Wereldkeuken is dus echt een culturele ontmoetingsplaats, waar ook vaak live muziek is na het diner. Het restaurant is nu maandelijks open, maar Mirjam is samen met het bestuur van haar stichting aan het onderzoeken of ze kunnen uitbreiden en naar een eigen locatie kunnen verhuizen. Voorlopig is de Wereldkeuken nog bij Stem in de Stad.

Wil je ook een keer komen eten? Dat kan! Reserveren kan via de website. Wees er op tijd bij, want februari zit inmiddels al bijna vol. Je kan ook reserveren voor iemand die het niet zo breed heeft. Als je dat doet, nodigt Mirjam iemand uit en kun je ook met deze persoon in contact komen. Eten is leuk, maar nog veel leuker als je het kan delen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here