In de Janskerk staat een drukpers van Joh.Enschedé, de Haarlemse drukker die tot voor kort in de Waarderpolder bankbiljetten drukte. De drukpers is al 150 jaar oud en werkt nog steeds. Op woensdag 29 juli, 12 en 26 augustus mogen kinderen er gratis een afdruk mee maken. 

Elin (9) en Tristan (9) van de Veronicaschool probeerden de drukpers uit.  “Ik koos eerst een plaatje uit,” vertelt Tristan. “Ik verfde het plaatje oranje met een verfroller. Daarna legde ik het plaatje onder de pers. Ik draaide aan een soort wiel. Het plaatje stond toen op een briefkaart. Ik vond het heel leuk om te doen.” 

historische drukpers met losse letters

De pers werd vroeger gebruikt om boeken en kranten mee te drukken. Drukkers zetten de letters één voor één klaar. Ze rolden inkt over de letters. Daarna drukten ze met de pers de letters op het papier.  Dat gaat nu een stuk makkelijker… je typt de letters op een toetsenbord en de tekst komt met één druk op de knop uit de printer.

Jij kan ook drukken

Wil je ook een keer drukken op de ouderwetse manier? Je kunt het gratis proberen bij het Noord-Hollands Archief in de Janskerk. 

Het DrukLAB is open op woensdag 29 juli, 12 en 26 augustus. Aanmelden kan via educatie@noord-hollandsarchief.nl. Kijk eerst op de website www.noord-hollandsarchief.nl of er plek is. Begeleiders mogen vanwege de kleine ruimte niet mee naar binnen.

Foto: Mike Bink

Dit artikel komt uit de Jong 023. Meer Haerlems Bodem? Lees hier de nieuwste column van Marianne Overbeeke.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here