Als inwoner van Haarlem ben je nooit alleen en samen maken wij de stad, maar wie zijn Haarlemmers eigenlijk en waar houden ze zich mee bezig? Dat vraagt fotograaf Hans Palmboom, die sinds 2017 samen met zijn mooie vriendin in Haarlem woont, zich af. Met een dosis nieuwsgierigheid en zijn camera gaat hij, onder de noemer ‘Wij zijn Haarlem’, op zoek naar verhalen achter Haarlemmers. Vandaag in ‘Wij Zijn Haarlem’: André van Eerden.

André, in het dagelijks leven vermogensbeheerder, is in zijn vrije tijd ambassadeur van Haarlem. Met twitteraccount https://twitter.com/haarlem deelt André de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden van de stad. Ik ontmoet André in het Proeflokaal, Haarlems oudste huiskamercafé gebouwd in 1863. Het Proeflokaal speelt een prominente rol in het leven van André. Niet alleen heeft hij hier zijn vrouw ontmoet, ook meerdere generaties van Van Eerden hebben vanuit het Proeflokaal de Bavokerk in al z’n glorie zien staan. Tegenwoordig lossen André en zijn vrienden op deze plek, onder het genot van een drankje, alle problemen op die zich in Haarlem afspelen.

Waarom woon je in Haarlem?
“Ik ben in Haarlem geboren en ik voel me hier thuis. Haarlemmers hebben een beetje dat bourgondische van de Brabander. “Leven en laten leven” is ons motto. We gaan niet snel de barricades op, tenzij je aan ons stadje komt of bijvoorbeeld aan onze burgemeester.”

Wat vind je zo leuk aan Haarlem?
“Als je vanuit Amsterdam naar Haarlem rijdt dan zie je de toren van de Bavo, de Koepel en natuurlijk de KPN-toren die wij nog altijd PTT-toren noemen. Dat moment voelt voor mij als thuiskomen. Ik kan langs het Spaarne naar huis rijden, maar vaak trekt mijn auto naar het centrum en ga ik even langs bij mijn stamcafé; het Proeflokaal. Als ik daar op het terras een biertje drink en alle Haarlemse beslommeringen bespreek met de andere “deskundige” gasten, dan kijk ik naar de Bavo en realiseer me dat mijn betovergrootvader in 1863 waarschijnlijk op dezelfde plek heeft gezeten. Met borrel in de hand en kijkend naar exact diezelfde kerk. Is dat niet leuk?”

Wat zou je graag anders willen zien in Haarlem?
“Als echte Haarlemmer mopper ik natuurlijk over parkeren, de eigenaardige verkeersplanning en dat alle straten tegelijk open liggen (wie zijn toch die achterlijke verkeersarchitecten?!). Maar, het allerliefst zou ik weer een echte nachtclub, zoals het vroegere Tiffany, terug zien in deze stad.”

Wil jij nou ook ook in ‘Wij Zijn Haarlem’ en vind je het leuk als Hans langskomt voor een foto? Denk dan alvast na over de antwoorden op deze drie bovenstaande vragen en mail naar Hans@haerlemsbodem.nl voor een afspraak.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here