Als inwoner van Haarlem ben je nooit alleen en samen maken wij de stad, maar wie zijn Haarlemmers eigenlijk en waar houden ze zich mee bezig? Dat vraagt fotograaf Hans Palmboom, die sinds 2017 samen met zijn mooie vriendin in Haarlem woont, zich af. Met een dosis nieuwsgierigheid en zijn camera gaat hij, onder de noemer ‘Wij zijn Haarlem’, op zoek naar verhalen achter Haarlemmers. Vandaag in ‘Wij Zijn Haarlem’: Frank Blom

“Ik word zelfs herkend op Curacao”

Je moet even op de toonbank van Spekstraat nr.3 kloppen en dan verschijnt hij vanzelf. Al generaties lang is de familie Blom niet uit de Spekstraat weg te denken. Met enige trots laat Frank enkele familiefoto’s zien.

Frank heeft achttien jaar lang en met heel veel plezier zo’n driehonderdvijftig tot vijfhonderd maaltijden voor Stichting Vincentius gekookt waar alle lagen van de bevolking kwamen voor een bord eten. Boven De Haerlemse Vlaamse, één van de oudste pandjes in Haarlem en sinds 1991 een frietzaak, vertelt Frank over zijn band met Haarlem.

Waarom woon je in Haarlem?
“Mijn over- overgrootouders bezaten in 1866 een tapperij op Spekstraat nummer 4 tegenover de oude vleeshal. Ik ben hier geboren en getogen en jarenlang als kok gewerkt. Met een klein beetje toeval kwam in 2005 De Haerlemse Vlaamse in mijn handen en daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van.”

“Amsterdam is ook dichtbij, maar dan wil je gillend weer terug”

Wat vind je leuk aan Haarlem?
“Iedereen kent elkaar. Het is een geweldige stad. Ik wil hier nooit meer weg. Je hebt hier alles bij de hand, Zandvoort, de zee, Schiphol en, nouja vooruit, Amsterdam. Haarlem is ook een kritische stad. Niet voor niets worden hier veel try-outs gedaan op artistiek gebied. Slaat het hier aan, dan slaat het ook aan in de rest van Nederland.”

Wat zou je graag anders willen zien?
“Haarlem staat inmiddels internationaal op de kaart, maar we missen nog wel een beetje de uitstraling die erbij hoort. Wat meer op cultuur geïnde toeristen zijn wat mij betreft van harte welkom. Haarlem mag ook wel beter bereikbaar zijn voor het verkeer.”

Wil jij nou ook ook in ‘Wij Zijn Haarlem’ en vind je het leuk als Hans langskomt voor een foto? Of ken je een geschikte Haerlemmer? Denk dan alvast na over de antwoorden op deze drie bovenstaande vragen en mail naar Hans@haerlemsbodem.nl voor een afspraak. Wil je meer ‘Wij zijn Haarlem’? Check dan hier Jitske

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here