Als inwoner van Haarlem ben je nooit alleen en samen maken wij de stad, maar wie zijn Haarlemmers eigenlijk en waar houden ze zich mee bezig? Dat vraagt fotograaf Hans Palmboom, die sinds 2017 samen met zijn mooie vriendin in Haarlem woont, zich af. Met een dosis nieuwsgierigheid en zijn camera gaat hij, onder de noemer ‘Wij zijn Haarlem’, op zoek naar verhalen achter Haarlemmers. Vandaag in ‘Wij Zijn Haarlem’: Jaap Tuijn.

05:00 uur is het als ik op de deur klop bij Bakkerij Rijkenberg en Jaap me binnen laat. De komende uren zullen de bakkerij en de aangrenzende winkel (gevestigd schuin tegenover de Bavo basiliek) zich langzaam vullen met de geur van warme, verse broden. Ondertussen lopen Jaap en zijn collega’s rond om te zorgen dat ook vandaag tevreden klanten van vers brood kunnen genieten. Bakkerij Rijkenberg is één van de weinige bakkerijen met een aangrenzende winkel en dat al meerdere generaties lang.

Mooi om te zien dat een deel van het zware werk door machines van soms meer dan dertig jaar oud wordt uitgevoerd. En dat kwaliteit en smaak voortvloeien uit generaties (van vader op zoon) lang kennisdelen van de samenstelling van brood en soorten bloem, vochtpercentages maar bovenal: liefde voor het vak. Want, misschien is het beste ingrediënt voor een ovenversbrood, de hartstocht van familie Rijkenberg voor het vak.

Waarom woon je in Haarlem?
“Mijn familie komt hiervandaan. Ik heb enige tijd in Wageningen gewoond voor mijn bakkersopleiding. Daarna ben ik terug naar Haarlem gegaan om in de bakkerij te werken“.

Wat vind je zo leuk aan Haarlem?
“Dat alles nog relatief dicht in de buurt zit, het dorps aanvoelt terwijl we alle voordelen van de grote stad hebben. Je kunt op zondag winkelen, maar je hoeft niet meteen de drukte op te zoeken. Brood kun je kopen bij de warme bakker op de hoek ;). Heb je zin om een hapje te gaan eten, dan is er genoeg aanbod in allerlei soorten keukens. Wil je wandelen in het park of in het bos, dan is dit allemaal op fietsafstand”.

Wat zou je graag anders willen zien?
“Ik zou niet per se iets anders willen. Wel hoop ik dat er in de toekomst genoeg woonruimte is voor iedereen en dat Haarlem haar karakter behoudt. Ook zie ik natuurlijk graag dat Haarlemmers de ambachtelijke winkels blijven bezoeken zodat deze ook een toekomst hebben. In de rij staan voor warm brood is onderdeel van de trend die nu gaande is, het vasthouden aan het gevoel van nostalgie. Maar uiteraard wel eerst vanuit huis besteld, via de smartphone.”

Wil jij nou ook ook in ‘Wij Zijn Haarlem’ en vind je het leuk als Hans langskomt voor een foto? Denk dan alvast na over de antwoorden op deze drie bovenstaande vragen en mail naar Hans@haerlemsbodem.nl voor een afspraak. Wil je meer Wij Zijn Haarlem? Check hier André

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here