De Engelse singer-songwriter Will Knox heeft al met verschillende grote Nederlandse artiesten samengewerkt, waaronder Miss Montreal en Dotan. Nu, based in Haarlem, gaat hij verder met zijn solo carrière. Staat hij binnenkort in veel steden op het podium, zo ook op Bevrijdingspop. Daarbij brengt hij zijn debutnummer ‘Haarlem’ uit. Een ode aan de kleine stille straten van onze (en nu ook zijn) stad. Haerlems Bodem ging bij hem langs.

Will Knox

Will Knox werd geboren in 1986 in Londen. Op zijn vierde had hij al interesse in de gitaar, maar legde deze naar een halfjaar oefenen terug in de kast. Zijn handjes waren te klein. Dan maar de klarinet. Op zijn dertiende begon Will weer met de gitaar. Na veel oefenen deed hij mee in verschillende bands en trad hij met vrienden op tijdens schooloptredens. Na zijn middelbare school besloot Will naar Amerika te verhuizen om naar de music college in Berklee te gaan. Dit beviel erg goed en hij maakte daar vrienden voor het leven. Na zijn collegetijd startte hij een muzikaal leven in New York en wist hij dat muziek altijd centraal zou staan in zijn leven. Na vijf jaar miste hij zijn hometown en Europa. Inmiddels woont Will sinds september in Haarlem en is een zeer gelukkig man.

Will Knox
“We zijn per toeval naar Haarlem verhuisd”

Haarlem is een stad waarin je jezelf kan verliezen

Drie jaar geleden kwam Will Knox naar Nederland om teksten en liedjes te schrijven met Nederlandse artiesten. Vanaf dat moment bleef hij terugkomen om samen te werken met meerdere plantenlabels en artiesten. “Tijdens een schrijfsessie met het producer duo Flying HiHats verbleven we in Haarlem.” Vertelt Will ons. “Die nacht was Haarlem helemaal uitgestorven, je weet hoe Haarlem kan zijn. Het is een fijne stad om jezelf in te verliezen. Ik maakte die nacht een wandeling door de stad.” Een jaar later besloot Will naar Nederland te verhuizen. Bij toeval kwam er een appartement vrij in Haarlem. “Ik had zulke mooie herinneringen aan die ene avond. Het was een gok omdat mijn vriendin nooit in Haarlem was geweest, maar we hebben er geen spijt van.”

Haarlem

Het nummer Haarlem schreef Will al toen hij nog niet in Haarlem woonde. Met een vriend was hij nummers aan het schrijven toen de gedachte aan die wandeling door Haarlem naar boven kwam. Ik dacht toen aan die ene wandeling door Haarlem. De muziek die we toen speelden had helemaal de sfeer van die avond.” De tekst van het lied kwam er toen heel natuurlijk uit en toevalligerwijs verhuisde Will ook nog eens naar onze stad. Check hieronder Haarlem (en ander nummers van Will Knox) via Spotify. Benieuwd naar de tekst? Check dan zeker de lyric video!

Vanaf zijn vijftiende zat Will in bandjes en schreven zijn vrienden en hij teksten die ze aan elkaar lieten lezen. “Ik verloor mezelf helemaal in het schrijven van teksten en het maken van muziek. Toen ik nadacht over wat ik wilde worden speelde muziek zeker een grote rol. Hier begon mijn avontuur van de muziek.”

Will Knox
Ook wij zijn fan geworden van deze Engelse charmeur.

Elke stap ging heel natuurlijk

Het leven dat Will Knox nu leidt was niet gepland. Natuurlijk dacht hij ook aan studies zoals politicologie of dergelijke. Maar eindige dus in de Verenigde Staten bij een muziek college in Berklee. “Het was niet de bedoeling dat het mijn leven zou worden.” Knox zou voor drie maandjes naar Amerika gaan. Maar drie maanden veranderde in een jaar. Na een jaar was hij geslaagd en kreeg een visum waardoor hij nog een jaar mocht blijven. “Elke stap ging heel natuurlijk”. Na college vertrok Knox naar New York waar hij een artiestenvisum kreeg. Na vijf jaar in Amerika te hebben gewoond besloot hij dat het tijd werd voor een nieuwe hoofdstuk en verhuisde terug. “Ik miste alle mijlpalen bij mijn familie. Ik woonde sinds mijn 18e al niet meer in Engeland. Eigenlijk was ik mentaal te jong om daarheen te verhuizen. Mijn leven veranderden positief weer toen ik terug verhuisde.” 

“Mijn vader stimuleerde me juist om naar Amerika te gaan en muziek te studeren daar.”

Will Knox
“Ik houd van dit soort spontane kleine optredens”

Spontane performance

Tijdens het maken van de foto’s bleven mensen stilstaan en vroegen ze Will om iets te spelen. De fotosessie veranderde in een kort optreden waar Will onder begeleiding van zijn gitaar begon te zingen. Al gauw stond er een groep mensen om zijn deur aandachtig te luisteren naar zijn geïmproviseerde optreden. Zelfs zijn buren kwamen naar buiten om zijn performances te aanschouwen.“Ik houd van dit soort huiselijke optredens waar je een kleine groep mensen hebt en waarbij je geen idee hebt van wat er gaat gebeuren. Alles is een beetje geïmproviseerd en er is veel energie. Dit soort dingen zijn het leukst. Het onverwachte.”

Will Knox
“Ik had vijf jaar geleden nooit gedacht dat ik hier nu zou zijn. Nederland zat toen niet eens in mijn hoofd”

Een gebeurtenis, verhaal of gevoel

“Ik houd het meest van het proces van het schrijven van teksten. De tekst vertelt het verhaal.” Daar gaat er volgende album vooral over. “Ik had vijf jaar geleden nooit gedacht dat ik hier nu zou zijn. Nederland zat toen niet eens in mijn hoofd. Soms weet je niet waar je volgende stop is, maar dat is het mooie aan muziek.” Elk lied dat Will schrijft is gebaseerd op een gebeurtenis, verhaal of gevoel. Hier in Nederland wil hij zoveel mogelijk mensen zijn muziek laten horen. “Ik vind dit land ontzettend supportive voor singer-songwriters. Mensen hier houden van verhalen.” De eerste keer dat Will in Nederland kwam vroeg iedereen meteen wat zijn eigen verhaal was. Waar hij vandaan komt en waarom hij hier is. “Het verhaal is voor Nederlanders heel belangrijk. Vaak is tijdens het optreden de helft van het optreden het vertellen van een verhaal.”

Fotografie: Peter van Heun

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here