We geven het eerlijk toe: we zaten er voor een deel naast wat het onze voorspelling betrof. Maar voor één van de twee prijzen schoten we recht in de roos! Met trots presenteert Haerlems Bodem de winnaars van de Haarlemse Evenementenring 2016 en de Veer (aanmoedigingsprijs) en geeft daarbij een tipje van de sluier van deze geslaagde kickoff van het evenementenseizoen voor 2016. Omdat we willen dat jullie natuurlijk doorlezen tot het einde (maar ook heus wel weten dat je eerst gaat gluren als de spanning je teveel wordt!) bewaren we het beste voor het laatst in dit verslag van de avond.

De ring
Trots als een pauw stond goudsmid juwelier Marijke Mul in het publiek om te kijken wie dit jaar haar kunstwerk om de vinger mag schuiven. De ring, door Marijke speciaal voor deze prijs ontworpen, symboliseert alles waar de prijs voor staat: De drie gouden ringen voor kunst, cultuur en entertainment, de vier sterren voor de grote podia van de verschillende evenementen en natuurlijk het zegel van de stad Haarlem, vertelt ze trots.

Een bonte avond…
De host van de avond, cabaretier Harry Glotzbach, praat intussen op de achtergrond de avond aan elkaar en heeft de lachers op de hand. Hij deinst er niet voor terug Haarlem Marketing directrice Esther Brasser stevig aan de tand te voelen en ook burgemeester Schneiders ontkomt niet aan zijn scherpe vragen (maar vuurt gevat terug, dat moeten we hem nageven!). Esther prijst de intensieve samenwerking tussen de gemeente, partners en evenementenorganisaties en bedankt iedereen voor de ieder jaar weer toenemende toeristenstroom. De burgemeester bedankt vooral iedereen voor de tien mooie jaren die hij burgemeester heeft mogen zijn, waarin de stad zich van ingedutte provinciestad tot bloeiende creatieve metropool heeft ontwikkeld. “Haarlem is een prachtige plek: als je met een goed verhaal komt en mensen weet te enthousiasmeren, ontstaat er hier ontzettend veel ‘power’ “, glundert hij. “Laten we blijven inzetten op de jonge, creatieve mensen die ervoor zorgen dat er continu nieuwe bedrijvigheid ontstaat.”

Het moment is daar
Ondanks deze lovende woorden die de muggenharten natuurlijk een beetje doen overslaan, is er toch maar één ding wat écht iedereen wil horen: wie gaan er met de Veer en de Ring vandoor? Zelfs een speels intermezzo waarbij iedereen zich vol overgave buigt over de onmogelijkheid van een eigenlijk heel simpel festivalkrukje, leidt de aandacht niet af. Iedereen zit nu wel op zijn zelf gevouwen exemplaar, de onrust blijft gonzen. Gelukkig komt de juryvoorzitter iedereen met een zeer cliché maar óh zo ware inleiding uit het lijden verlossen. “Het blijft, zoals iedere juryvoorzitter altijd zegt, vrijwel onmogelijk om een keuze te maken. Iedereen verdient een prijs, want iedereen heeft zich fantastisch ingezet!” Voor ieder evenement dat genomineerd is voor de aanmoedigingsprijs, heeft hij dan ook een goed woord. Van het succes van het Haarlem Cultuurfestival tot de diversiteit aan artiesten tijdens Take me to Church en de gezelligheid van Schalkwijk aan Zee. En dan is het moment daar…. hadden we gelijk en gaat het Haarlem Cultuur Festival er met de winst vandoor?

Nou…. nee. Dat hadden we misschien in de intro al een beetje weggegeven. Maar, dat maakt de winnaar van de Veer niet minder terecht: het uiterst succesvolle Take me To Church, dat al een nieuwe editie op stapel heeft staan, neemt glunderend de Veer in ontvangst. Maar die aanmoediging hadden ze dus stiekem eigenlijk niet heel hard meer nodig.

Voor de Veer hadden we een Leonardo di Caprio-momentje voor ogen, want de Kunstlijn werd al drie keer genomineerd, maar greep al twee keer net naast de ring. Is het vanavond dan eindelijk zo ver? Uiteraard! Wat Leo kan, kunnen wij ook, moeten ze bij de Kunstlijn gedacht hebben. Deze oudste atelierroute van Nederland blijft zich volgens de voorzitter “continu vernieuwen: van scheurkalender tot Kunstlijnhond.” En hoewel de andere genomineerden allemaal ijzersterk zijn, vinden we ook deze overwinning niet meer dan terecht. Haerlems Bodem spoort alle winnaars van de Haarlemse Evenementenring 2016 aan even goed van het moment te genieten en hoopt vooral op nog heel veel van dit soort positieve energie voor de toekomst.

De Haarlemse Evenementenring 2016 is een initiatief van conceptontwikkelaar en evenementenorganisator VBGS in samenwerking met Haarlem Marketingde Lichtfabriek en MUSICALIVE.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here