Vorig jaar nam fotograaf Wiebrig Krakau voor het eerst een kijkje bij de wonderlijke wereld van de Winterparade in de Bavokerk. Ook dit jaar wisten de acteurs van de Parade het publiek weer te verrassen met speelse acts die iedereen goed aan het denken zetten.

De Winterparade

Het concept van de Winterparade staat als een huis en verschilt per editie dan ook vrijwel niet: bezoekers nemen plaats aan enorm lange tafels door de kerk voor een diner (verzorgd door De Nieuwe Garde) en worden daarbij vermaakt met muziek, dans, theater en beeldende kunst. Afsluitend mogen de voetjes van de vloer en dansen de aanwezigen op de tafels de benen uit hun lijf tijdens een silent disco.

Winterparade

Paringsdans

Door de diversiteit aan acts, de tot in de puntjes uitgewerkte aankleding, de toepasselijke locatie en het heerlijke eten is de Winterparade (absoluut niet te verwarren met de Amsterdamse Winterparade!) een lust voor alle zintuigen. Er is niet direct een vinger te leggen op het publiek: door de hele kerk genieten bezoekers van alle leeftijden van de verrassingen die ze voorgeschoteld krijgen. Hoewel de meegesleurde partners (vooral de mannen van 35+) in eerste instantie vaak nog even de kat uit de boom kijken, staan zij aan het eind van de avond als eerste op tafel om hun vrouw/vriendin/vriend/man te veroveren met een gewaagde paringsdans.

Winterparade

Winterparade

Liefde voor moeder natuur

Er zijn vier verschillende tafels – gasten dragen een koptelefoon om de acteurs/zangers/presentatoren te kunnen verstaan (zonder daarbij hinder te ondervinden van andere optredens op de naastgelegen tafels) en genieten per ronde van een ander kunststuk. Zo houdt Club Gewalt met Two sista’s and a brada de aandacht van het publiek vast met zang en theater met een doordringende ecoboodschap over liefde voor moeder natuur. De Lucyones veroveren de harten door in een ingewikkelde moderne dans over de tafel rond te wervelen en Yorick Heerkens en Terts Brinkhoff slepen de bezoekers mee naar een hoek achterin de kerk om daar een muziekstuk uit te voeren (waar vooral heel veel wordt gelachen).

Winterparade

Boodschap

Hoogtepunt van de avond is Pips:lab met Het meisje met de smartphone. Dit verhaal, gebaseerd op het sprookje van Het meisje met de zwavelstokjes, staat deze avond centraal. Iedere tafel wordt door ‘de regisseur’ meegenomen en uitgedaagd om één van de visioenen van het meisje uit te beelden in een scène, die direct wordt opgenomen. Aan het eind van de avond, als iedereen uitgelachen en uitgegeten is, worden de scènes ingevoegd in een eerder opgenomen film en vertoond aan het aanwezige publiek. En hoe lachwekkend ook, de indringende boodschap is voor iedereen even duidelijk: hebben we nog wel genoeg aandacht voor elkaar? Of draait de maatschappij alleen om ons eigen geluk?
Winterparade

Hoewel deze boodschap niet per se de vrolijkste noot van de avond is, wordt de sfeer er nergens door gedrukt. De koptelefoons gaan op, jassen gaan uit en voetjes gaan van de vloer als iedereen op de tafels klimt om op klassiekers als ‘I wanna dance with somebody‘ en ‘Funkytown‘ even volledig uit zijn dak te gaan.

Winterparade

De kerk warmt als vanzelf op, en stadsdominee Tom de Haan kan niet anders dan grijnzend toekijken. “Dit. Precies dit is waar de kerk voor bedoeld is. Een kerk is geen museum, dat merk je vandaag maar weer!” Voldaan verlaat iedereen de kerk, lichtelijk teleurgesteld omdat het dansen nog best wat uurtjes door had kunnen gaan. De wereld was weer even een wonderlijke plek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here