Laatst was ik in een dames hammam, waar van die prachtig sierlijke Arabische letters op de deur staan. Dat wil je toch zelf ook kunnen maken? Namens HB mocht ik deelnemen aan een workshop Arabische kalligrafie in Museum Haarlem. Deze workshop wordt gegeven door Naya, die sinds een aantal jaar in Nederland woont. En guess what, voor iemand die tekent alsof ie drie jaar is, heb ik echt mijn best gedaan! En als ik het kan, kan jij het zeker.

“deze taal is echt moeilijk”

Ben jij zo aan het begin van het jaar je bucketlist aan het bijwerken? Denk dan eens aan een uitdaging op het gebied van een compleet andere taal, gecombineerd met een beetje arty bezig zijn. Want, Arabisch is echt een uitdaging. In de workshop leerden we van Naya – die zelf al ontzettend goed Nederlands spreekt en schrijft – in sneltreinvaart de ins en outs van de Arabische taal. Een taal die in maar liefst 26 landen wordt gesproken (door 380 miljoen mensen).

Arabische kalligrafie, foto door Rob
Workshop ruimte in Museum Haarlem

Arabische letters hebben verschillende vormen hoe je ze schrijft, afhankelijk van de plek in het woord. Daarnaast schrijf je van rechts naar links, en komen bepaalde letters uit onze taal niet voor in het Arabisch. Je kunt ook een nadruk op een letter leggen, of een stilte laten vallen. Tot slot is er geen onderscheid tussen hoofdletters en kleine letters maar wordt er gebruikgemaakt van verbindende – en niet verbindende letters. Bijna teveel om in een keer te onthouden.

Van schrijven naar kalligraferen

Naya liet ons allerlei voorbeelden zien van het woord Bismillah (in naam van God). Kalligrafie is ontstaan in de 6e eeuw omdat er geen afbeeldingen van God (Allah) mochten worden vertoond. Kalligrafie was op die manier een vorm van schrijven, het was geen afbeelding maar een kunst uiting van woorden of zinnen. Je kunt dus een woord ook in een compleet andere vorm weergeven, bijvoorbeeld in druppelvorm of een rondje. Maar, eerst leerden we ons eigen naam of een ander woord schrijven.

Arabische kalligrafie, foto door Rob

Met kalligrafie, zo leerden we in het tweede deel van de workshop, kun je heel creatief zijn. Het begin en einde van een letter mag je verlengen met creatieve krullen en lijnen, maar de letters zelf moeten nog wel herkenbaar zijn. Op mijn poging om het logo van Haerlems Bodem (de schep) aan mijn letters te verbinden moesten we heel hard lachen, dit ziet er wel heel apart uit..

Arabische kalligrafie, foto door Rob
Mijn vertaling van Haerlems Bodem, inclusief schep…

Ben je nieuwsgierig naar deze workshop of naar andere activiteiten van Museum Haarlem? De workshop Arabische Kalligrafie wordt nog gegeven op 18 en 26 januari. Voor meer info klik hier

Meer kunst & cultuur op Haerlems Bodem? klik hier

Fotografie door Rob Ouwerkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here