De Haarlemse zzp’ers hebben het zwaar, vooral die in de evenementenbranche. Helemaal nu bekend is gemaakt dat er tot 1 januari 2021 geen evenementen georganiseerd mogen worden. Maar ook andere zzp’ers zonder vast contract en vast inkomen merken de klappen nu al. Aan de andere kant is het mooi om te zien hoe flexibel en creatief ondernemers hiermee omgaan, en zich snel aanpassen aan de omstandigheden, zo goed als mogelijk. Frank Bohm, zelf ook zzp’er in de evenementen, interviewt de komende tijd zzp’ers over hun bestaan in deze bijzondere tijden. Deze keer is Yara Hannema aan de beurt.

Yara Hannema
Foto: Joyce Goverde

Hoe en wanneer ben je ooit met ondernemen gestart?
“Ik ben in 2008 begonnen met mijn filmproductie bureau Yara InMedia. Na een paar jaar in opdracht voor bedrijven te hebben gewerkt, wilde ik graag zelf iets aanbieden aan klanten, omdat ik toen wel doorhad waar een goede film aan moest voldoen. Zo ontstond in 2013 2minutefilms.nl een vast format met een vaste prijs, waarin de ondernemer achter het bedrijf centraal staat. Dit is echt ontzettend leuk om te doen, want geen ondernemer is hetzelfde en het is geweldig om een kijkje te krijgen in bedrijven waar je normaal nooit binnenkomt.”

Wat doe je precies?
“Ik ben documentairemaker en vertel verhalen van mensen, maar ook van bedrijven op een zo authentiek mogelijke manier. Het liefst zonder script, niet te gelikt, maar het hart van de onderneming of ondernemer te vangen op beeld. Omdat ik zo dol ben op verhalen ben ik ook een podcast begonnen: “Wie ben ik echt?” waarin ik sinds 2018 mensen interview over de zoektocht naar zichzelf.”

Heb je in deze crisis je onderneming aan gepast? 
“Nee, eigenlijk niet. Ik ben alleen wel twee andere dingen erbij gaan doen, omdat ik meer tijd had. Ik ben een cursus mediapsychologie begonnen. Razend interessant gezien mijn vak ook. Ik zou graag in de toekomst mensen mediawijsheid trainingen willen geven. Er valt op dit terrein nog veel te winnen, met name hoe mensen naar berichten kunnen kijken en door bijvoorbeeld de mode industrie gaan denken dat ze zelf niet mooi genoeg zijn omdat ze geen maatje nul hebben. En zo zijn er tal van zaken die uiteindelijk meer invloed hebben op onze manier van denken over de wereld en onszelf. En wat ik ook in deze crisis heb gedaan is mijn eerste dichtbundel “Een onsje lief” samengesteld. Deze komt in augustus uit. Ik schrijf al jaren gedichten en ik dacht: nu is een mooie gelegenheid om deze te bundelen en de wereld in te brengen.”

Denk je dat de wereld er anders uit ziet hierna? 
“Ik hoop het. Ik hoop het echt! Ik ben voor een betekenis economie waarin het gaat om de behoefte en zingeving van mensen en niet van systemen. Van meer verdienen en groter groeien. Dat is geen houdbaar systeem en het put onze aarde uit. En bovenal is dit geen systeem, waar wij als mensen op lange termijn gelukkig van worden. Want als je altijd meer wil, wanneer ben je dan ooit tevreden?” 

Yara Hannema
Foto: Joyce Goverde

Wat is tot nu toe je zzp-hoogtepunt geweest?
“Dat zijn niet zozeer de klanten waarvoor ik mocht werken, maar de kansen die ik mezelf heb gegeven. Dat wil zeggen, naast het betaalde werk documentaires maken. Meestal stel je dat soort projecten uit omdat er altijd wel een excuus is er niet aan te beginnen (druk, druk, druk), maar projecten doen waar je zelf echt duizend procent achterstaat ook al levert het geen cent op, zijn toch de projecten waar ik achteraf gezien, het gelukkigst van werd.”

Wat was een dieptepunt?
“In 2016 kwam mijn documentaire Van 8 tot 88 uit. Daar ben ik af en aan vijf jaar mee bezig geweest. In 2016 wilde ik eindelijk klaar zijn en heb ik alles op alles gezet om de documentaire af te maken. Daardoor vergat ik om nog wel betaald werk aan te nemen en moest ik geld van mijn ouders lenen. Achteraf had ik mijn tijd toch beter moeten verdelen.”

Wat is je grootste les geweest?
“Ik ben nu 12,5 jaar ondernemend en zeker als ik kijk naar de eerste periode, was ik nog erg bezig om te kijken naar anderen en vergeleek ik mezelf met hen. Ik dacht, ja maar persoon X is zo goed, daar kan ik nooit tegen op. Mijn grootste les is dat ik ben gestopt met kijken naar anderen en mijn eigen kwaliteiten heb ontwikkeld en steeds meer en meer gaan geloven in wat mijn unieke kracht is. Het verbinden met mensen en echt kunnen luisteren en daardoor de mooiste verhalen te horen krijgen.”

Wat mis je in Haarlem nog als zzp’er?
“Ik vind eigenlijk dat Haarlem een goed zzp-klimaat heeft. Ik mis zelf niets.”

Heb jij een Haarlemse ondernemer die je als je voorbeeld ziet, zo ja wie en waarom?
“Er zijn heel veel mooie ondernemers in Haarlem. Maar ik heb dus besloten niemand meer als voorbeeld te nemen, omdat we allemaal anders zijn. Het klinkt wellicht wat pathetisch, maar ik geloof echt dat er maar een weg is in het ondernemerschap en dat is je eigen weg.”

Tenslotte, blijf je altijd zzp’er of ga je ooit vast personeel inhuren?
“Ik blijf voor eeuwig zzp’er. Het moet echt gek lopen wil ik iemand in dienst nemen. Ik vind de vrijheid zo heerlijk. Ik werk wel met veel mensen samen, maar dat zijn ook allemaal zzp’ers. Ik heb wel eens hele drukke periodes gehad en dan had ik tijdelijk een project assistent, maar dat waren dan ook weer zzp’ers.”

Meer In Gesprek Met? Lees hier Kim Aukema.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here