Voor een grote groep mensen gaan staan en ze vertellen wat je fout hebt gedaan. Dat is in een notendop wat FuckUp Night betekent. Sinds vijf jaar verspreidt dit bijzondere fenomeen zich in razend tempo over de wereld en heeft nu ook onze stad bereikt. Haerlems Bodem sprak met organisatoren Elke Lodewijks en Chantal Dentro over hun missie om ‘fouten maken’ bespreekbaar en leerzaam te maken.

Succes is moeilijk

“Yes you can!” “Don’t call it a dream, call it a plan” of “The ones who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.”
En zo zijn er nog honderden quotes te vinden op internet met inspirerende teksten over succes. En als je die allemaal mag geloven dan is succes super makkelijk!
We weten natuurlijk allemaal dat dit in de realiteit verre van waar is. Het is moeilijk en risicovol en de kans op fouten is groot. Meestal praten we daar liever niet over. Fouten maken is namelijk niet sexy. Eigenlijk is dat jammer, want niet alleen zijn fouten (fuckups) heel erg menselijk, ze zijn ook heel erg leerzaam.

Van vijf vrienden in Mexico naar wereldwijd succes

In 2012 zaten vijf vrienden in een bar in Mexico City te drinken en te praten. Ze waren het erover eens dat ze al die mooie succesverhalen inmiddels wel zat waren. Daarom besloten ze voor de verandering hun mislukte projecten met elkaar te delen. Dat bleek zo inspirerend dat ze het groter wilden aanpakken. Zij deelden hun fuckups met meer vrienden en nu, vijf jaar later, zijn er FuckUpNights in meer dan 250 steden wereldwijd. De insteek is dat je om fouten moet kunnen lachen en ervan kan leren. Of je nou ondernemer bent of een ondernemend persoon: iedereen die weleens een risico neemt, loopt het risico te falen. Baal ervan, praat erover, geef het door en help zo de volgende.
En gelukkig komt FuckUp Night ook eindelijk naar Haarlem.

Bíjna werd de eerste Haarlemse FuckUp Night zelf ook een behoorlijk fuck up.

FuckUp Nights Haarlem
Elke Lodewijks en Chantal Dentro

Even regelen

Elke (34) en Chantal (36) werken samen in hun bedrijf Buutvrij Coaching. Ze zijn altijd al geïnteresseerd geweest in de kracht van fouten en gebruiken dit gegeven ook regelmatig in hun trainingen. Chantal kwam het concept van de FuckUp Nights op internet tegen en was direct enthousiast. Zo enthousiast zelfs dat ze, zonder ooit zelf een FuckUp Night te hebben bijgewoond, meteen besloot een eigen evenement op te zetten. Elke vond het een goed idee.
Een mailtje naar de hoofdorganisatie en ze konden van start. Toen hoefden ze alleen nog maar even een locatie te regelen, een Facebook-pagina en, o ja, sprekers. 

FuckUp Nights Haarlem

Fuckups, muziek, drank en bitterballen

Dat bleek nog helemaal niet makkelijk en bíjna werd de eerste Haarlemse FuckUp Night zelf ook een behoorlijk fuck up. Want hoe enthousiast iedereen ook is over het concept op zich, er zelf gaan staan en voor bijna 100 mensen vertellen welke gigantische blunder jou bijna de goot in hielp, da’s toch wat anders. Gelukkig zijn er uiteindelijk vier helden opgestaan die het aandurven om anderen te inspireren met hun miskleun.

Geen eindeloze verhalen en waarschuwende vingertjes omhoog. Elke spreker krijgt zeven minuten de tijd om aan de hand van tien foto’s hun flater in beeld te brengen. Toeschouwers mogen daarna vragen stellen. De rest van de avond wordt gevuld met muziek, drank en bitterballen.

FuckUp Nights Haarlem

Als de eerste FuckUp Night een succes blijkt, zullen er op regelmatige basis meer volgen. Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan op 12 september naar het Raecks Cafe. Kijk op de Facebook-pagina voor de laatste updates over dit toffe evenement of op de site voor meer algemene informatie.

Datum: dinsdag 12 september 2017
Tijd: 20.30u start (20.00u deuren open), 22.30u einde
Locatie: Raecks Café, Raaks 1, 2011 VA, Haarlem
Ticket: €15,- (excl. fee)

Natuurlijk zal Haerlems Bodem die avond ook aanwezig zijn. Als je er dus écht niet bij kunt zijn, kun je onze site in de gaten houden voor een update.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here