Ik hang ondersteboven in kleermakerszit in een hangmat en probeer me te ontspannen. De hangmat snijdt in mijn liezen maar daar probeer ik niet aan te denken. Mijn haar hangt in het natte gras en voor mij zie ik madeliefjes. Als ik naar mijn voeten kijk dan zie ik de toppen van de immense bomen van het Elswout. Ik ben op het Yogafestival Haarlem en volg een workshop Swing Yoga. 

Harmonie, smaak en plezier als thema
Afgelopen weekend vond voor de tweede keer op Landgoed Elswout het Yogafestival Haarlem plaats. Het thema is het tweede chakra; harmonie, smaak en plezier staan hierin centraal. Beginnende en ervaren yogi krijgen op het festival de kans om verschillende yogastijlen uit te proberen. Ik neem mij – als ervaren yogi – voor om vooral nieuwe ervaringen op te doen. Op het blokkenschema wordt daarom mijn aandacht getrokken door workshops als Lach yoga, Hormoonyoga, Yin/Yang yoga, Klankschalenmeditatie en Acroyoga. 

yogafestival Haarlem
Duurzame initiatieven met hippe namen
Ik kom aan rond lunchtijd en merk dat ik zin heb in eten. Om de gezonde trek te stillen is er het Proefplein. Je kunt er Superfood-bonbons eten of bij de Pimp-Your-Salad-Bar je eigen moestuin-lunch samenstellen. Achter de hippe namen schuilen duurzame en gezonde initiatieven. Met een kop Yogi Tea en een paar bonbons neem ik de sfeer in me op. Ik zie gespierde yoga-docenten en vrouwen met fancy leggings, maar ook gezinnen met kinderen en vooral veel vrolijke gezichten. Inmiddels begint het te druppen, maar dit doet geen enkele glimach verdwijnen.

yogafestival Haarlem2

Ongekookte spaghetti
Voor mijn eerste workshop, Acroyoga, moet ik in de Shakti-tent zijn. Ik leer hoe ik, liggend op mijn rug, iemand op mijn voeten kan laten zweven. Zelf zweef ik ook een aantal keer. De docent wijst ons erop dat we ons als uncooked spaghetti moeten gedragen. Als cooked spaghetti kom je nooit de lucht in. Naast het houden van je balans is het vooral een kwestie van vertrouwen in de ander. Het vertrouwen verbindt snel. Dus ik loop de tent uit met een paar nieuwe yoga-vrienden. Misschien komt dat omdat ik ze niet heb laten vallen.

yogafestival Haarlem 2

Natte voetzolen
Tijdens de volgende workshop, Swing Yoga, gedragen mijn benen zich als gekookte spaghetti. Toch te veel mensen gelift. We voeren yogahoudingen uit, ondersteund door een hangmat. Het doet me denken aan een circus-act waarbij mensen zich opwikkelen in een doek. Terwijl ik ondersteboven hangend geniet van het uitzicht, voel ik druppels op mijn voetzolen. We mogen helemaal in de hangmat gaan liggen voor de ontspanning. Ik trek de hangmat veilig om me heen als een tent, maar al snel klettert de regen op mijn tentdoek en worden we verzocht om er uit te kruipen. Op blote voeten ren ik naar het dichtstbijzijnde afdak, terwijl om me heen yogamatten dienst doen als paraplu. Iedereen oogt nog heel zen, en ook ik maak me niet druk over een verloren sok.

yogafestival Haarlem5

Terug naar de basis
Ik sluit mijn festivaldag af met een lezing over chakra-psychologie. Een wijze, grijze man in een wit pak neemt ons mee naar de basisprincipes van yoga. Ik heb me goed vermaakt tijdens de acrobatische workshops maar ben blij dat ik het festival hiermee kan afsluiten. Ik stap op mijn fiets met één natte sok, een tevreden tweede chakra en laat mijn spaghettibenen me naar huis brengen.

yogafestival Haarlem 6

Tekst & Photografie: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here