Eind september vond de vierde editie plaats van Yogafestival Haarlem. Dit keer voor het eerst in één van Haarlems’ mooiste stadsparken: de Haarlemmer Kweektuin. Een prachtige plek, dat mede dankzij Yoga Innerwork, een van de organisatoren, als locatie kon dienen voor dit festival.

Waar voorgaande edities werden overspoeld door slecht weer, was dit keer niets anders dan zon en strakblauwe lucht de voorspelling. Een goed begin van een weekend vol ontspanning, verlichting en harmonie.

Het festival stond in het teken van het vierde chakra, het hart. Tijdens de opening werd dit thema al direct duidelijk. Tijn Touber, meditatiegoeroe en schrijver van onder andere ‘Spoedcursus Verlichting’, nam het voortouw en liet de volgestroomde zaal al mediterend “door hun hart ademen”. Met Dennis Kievit op gitaar en zelf zingend, werd het een verrassende, muzikale meditatie.

Opening door Tijn Touber

Na de opening met Tijn Touber ging het festival in vier verschillende zalen en tenten echt van start. Meer dan twintig yogastijlen kwamen aan bod dit weekend. Van de klassieke Hatha Yoga tot aan Bootcamp Yoga; voor iedere yogi, beginnend of ervaren, was er ruime keuze en genoeg nieuws te ontdekken. Dankzij het mooie zonnige weer was er zelfs de gelegenheid om buiten op het gras lessen te volgen.

Naast de reguliere lessen werden diverse specials gegeven. Zo namen yogi Ram uit India en de Nederlandse Johan Noorloos de bezoekers tijdens een twee uur durende special mee op een spirituele reis en verlosten Nathalie Jagir Peters en Aafke van Sprundel hen van alle blokkades op hun chakra’s tijdens de special Kundalini Yoga.

YogafestivalOok voor de allerkleinsten was een tent opgezet. Hier werden voor verschillende leeftijden yogacursussen gegeven, van peuteryoga tot kindermeditatie.

Zoals past bij een yogafestival, was alles gericht op duurzaamheid en gezond bezig zijn met lichaam en geest. De locatie sloot hier, met een centrum voor Natuur en Milieu, naadloos op aan en ook qua eten & drinken was hier goed over nagedacht. Vuur+Vlam zorgde voor een heerlijke feelgood-lunch van biologische salades.

 

Naast het programma vol lessen en lezingen, was er een groot aanbod aan massages. Van aromamassage tot voetreflexmassage en alles daar tussenin. Voor €17,50 kon je een half uur genieten en echt tot rust komen, mocht dat nog niet gelukt zijn tijdens lessen daarvoor. Op een kleine bazaar met een stuk of twaalf stands werden verschillende yogagerelateerde producten verkocht.

In 2014 bedacht als methode om het ruime aanbod van yogastudio’s en -stijlen in Haarlem in kaart te brengen voor de stad en haar omgeving, is Yogafestival Haarlem ondertussen ook aantrekkelijk voor iedereen die ‘gewoon’ een leuk dagje uit wil. Bezoekers komen dan ook vanuit alle hoeken van het land.

Toch houdt de organisatie het liever klein, om de intieme sfeer te waarborgen. “Op de eerste editie kwamen meer dan 1000 bezoekers af. Dit jaar hebben we het maximum aantal kaarten op 450 gesteld”, aldus Rianne van Huijstee, mede-organisator van Yogafestival Haarlem. De bezoekers beamen de intieme sfeer van het festival. “Waar je bij grote festivals soms met vijftig man in een les zit, is er hier door de kleine groepen veel ruimte voor interactie en advies”, zo stelt een van de bezoeksters.

Afsluitend kunnen we stellen dat de vierde editie van Yogafestival Haarlem geslaagd is voor zowel organisatie als bezoekers. Mede dankzij het prachtige weer en de centraal gelegen locatie, maar toch voornamelijk door het diverse aanbod in zoveel verschillende yoga- en meditatiestijlen. Een vijfde editie zal volgend jaar dan ook ongetwijfeld weer komen.

Heb je het festival gemist, maar ben je wel benieuwd naar de yogadocenten in Haarlem? Op http://www.yogafestivalhaarlem.nl vind je een overzicht.

Tekst: Suzanne van der Meij & Zehra Gungor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here