Het klinkt zo lekker hip en mindful, dat bewust leven. Maar wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? En wat heb je er aan? Betekent het dat je iedere dag urenlang op een matje moet mediteren? Aan yoga moet doen en niets anders meer dan rauwkost moet eten om zo gezond mogelijk te leven? Of zijn er ook andere manieren? Komende maanden schrijf ik voor Haerlems Bodem over bewust leven. Ik interview een aantal inspirerende Haarlemse ondernemers die zich bezighouden met bewust leven om te laten zien wat het kan betekenen. Deze keer is Lila Yoga aan de beurt!


Lila Yoga

Lila Yoga is een knusse en professionele yogastudio in de Leidsebuurt in Haarlem, opgericht door Marloes en Claire-Marie. Zij geven les vanuit hun eigen ervaring en willen mensen inspireren om op zelfontdekkingstocht te gaan, zowel tijdens de yogalessen als daarbuiten. Bij Lila Yoga vind je twee verschillende soorten yoga: Ashtanga yoga en Hatha yoga. Maar wat Lila Yoga vooral onderscheidt van andere yogastudio’s is de Mysore Self Practice methode. Dit is een methode waarbij je zelfstandig aan de slag gaat om de serie houdingen een voor een eigen te maken onder begeleiding van Marloes en Claire. Zo leer je echt je eigen self practice ontwikkelen en kun je het op ieder moment van de dag, op iedere plek ter wereld toepassen.

Van ‘self practice’ naar yoga docent

Maar hoe zijn Marloes en Claire zelf in aanraking gekomen met yoga? Het bijzondere aan hun eigen weg naar een leven als yogadocent is dat zij beide op eigen houtje zijn begonnen met self practice. Bij Claire begon haar kennismaking met yoga op het moment dat zij bij toeval op het boek ‘Total Beauty’ van jaren ‘80 actrice Raquel Welch stuitte. Claire vertelt: “In eerste instantie vond ik het gewoon heel grappig, zo’n beauty boek uit de jaren ‘80’, dus ik ging gewoon even kijken. Maar het bleek dat het een boek was waar zij helemaal haar verhaal vertelt van hoe zij eigenlijk in contact is gekomen met yoga en hoe het haar carrière heeft ondersteund. Ze nam yoga altijd mee naar waar ze naartoe ging. De foto’s in het boek waren echt super duidelijk. Ze gaf ook variaties voor als iets niet lukte. Dus toen ben ik dat gaan doen. En op een gegeven moment wist ik gewoon de hele serie uit het boek en zo ben ik eigenlijk een soort van self practice begonnen.” Later tijdens haar studie in Delft raakte ze bevriend met Marloes en al snel bleek dat ze een gedeelde passie hadden voor yoga en bewust leven. Samen verhuisden ze naar Den Haag waar ze hun eigen woning hadden. De gang, die even groot was als een normale kamer, toverden ze om tot hun eigen yogastudio waar ze iedere ochtend hun dagelijkse yoga practice deden. In de jaren die volgden ontmoetten ze de yogaleraren Prem en Radha, en verdiepten zij zich samen in de Ashtanga yoga. Als Claire in 2010 naar het buitenland vertrekt om haar zoektocht voort te zetten, begint Marloes met lesgeven en het opzetten van Lila Yoga. Vorig jaar sloot Claire zich weer bij Marloes aan om samen Lila Yoga op te bouwen tot een ruimte voor zelfbewustzijnontwikkeling en holistische levensstijl.

Yoga als ondersteuning op weg naar zelfontdekking en zelfrealisatie

Dat de twee vriendinnen een grote liefde voor yoga hebben is niet alleen te merken aan hun grote toewijding in de lessen en hun persoonlijke practice maar ook door het enthousiasme waarmee ze over Lila Yoga en hun eigen weg praten. “Ze zeggen altijd, als je begint met yoga dan heb je dat al in een vorig leven gedaan, het trekt je gewoon aan“, vertelt Claire. “Met de tijd is het iets geworden wat een soort rode draad in je leven is. Het helpt je om bij jezelf te blijven en jezelf te leren kennen. Onze yogaleraar Prem zei altijd ‘Je mat is je spiegel waar je elke ochtend weer voor gaat staan.’ Dus het is iedere keer weer ervaren wat je die dag gaat tegenkomen. Voor mij is het een ondersteuning op een weg naar zelfontdekking, of zelfrealisatie als je dat zo wilt noemen. Ik probeer mijn leven, mijn activiteiten en mijn werk daaromheen te bouwen. Omdat het gewoon mijn prioriteit heeft en niet andersom.

Yoga is voor Marloes en Claire dus meer dan gewoon lekker bewegen en het gaat verder dan een levensstijl. Marloes vertelt dat yoga haar onder andere helpt om steeds meer helderheid in haar leven te creëren. “Door de dagelijkse yoga practice wordt het leven zoveel duidelijker. Je identificeert je gewoon niet meer zo erg met alle dingen die je doet of wat je bent, of wat je denkt dat je bent en al die labels die we overal op hebben geplakt. Omdat je geleerd hebt om elke dag van een afstandje naar jezelf te kijken. Eerst is dat op de mat. En langzaam kun je die blik en de manier waarop je in het leven staat gaan toepassen op andere dingen. Je leert jezelf happy en in balans te houden.

Yoga zorgt er voor dat je on fire bent!

Yoga geeft je dus meer helderheid en meer balans in je leven waardoor je betere keuzes voor je zelf kunt maken en ook je tijd efficiënter in kunt delen. Marloes voegt toe, “Je bent veel meer on fire. Je weet dat tijd super kostbaar is. Je hebt maar een hele korte tijd in je leven om dingen helder te krijgen en dingen die echt belangrijk zijn voor elkaar te krijgen. Je wordt er gewoon juicy van. Je begint dingen met een totaal ander perspectief te bekijken. Van een afstandje, waardoor je dingen veel beter kunt zien zoals ze echt zijn. En het is echt niet zo dat dat altijd lukt, of van het ene op het andere moment zo is, maar het is een proces.” De dagelijkse yoga practice helpt je hier volgens Marloes iedere keer weer aan herinneren en is voor haar een soort van reset. Plus dat yoga voor haar en Claire veel voordelen met zich meebrengt, zoals dat je er lenig, krachtig en meer gefocused van wordt, zowel fysiek als mentaal.

Bij yoga gaat het echt om naar binnen keren, niet om wat je wilt uitstralen

Yoga is dus meer dan een lifestyle. Claire: “Voor mij betekent een levensstijl iets wat je wilt uitstralen. Het is een soort van houding die je aanneemt of een persoonlijkheid die je uitstraalt. Yoga is het omgekeerde. Yoga gaat naar binnen. Als je de meest geavanceerde yogi op straat zou tegenkomen zou je niet eens weten dat het een yogi is. Yoga gaat echt om het naar binnen keren, om te onderzoeken wie je bent, en hoe je met mensen omgaat. Niet om wat je wilt uitstralen persé.” Marloes vult aan: “Prem heeft een boek geschreven met de titel ‘The only way out is in’. En dat zegt eigenlijk gewoon alles. Als je uit de kermis die deze maatschappij is wilt ontwaken, dan moet je gewoon naar binnen keren.

Maar het vergt soms wel wat discipline

Het proces van naar binnen keren en het ontwikkelen van je eigen yoga practice gaat natuurlijk niet helemaal vanzelf! Marloes: “Als je echt je bewustzijn wilt ontwikkelen, dan heb je gewoon discipline nodig. En als dat je lukt, dan krijg je elke keer weer nieuwe inzichten. Soms echt openbaringen, en soms meer subtiel. Je transformeert als persoon en je ziet steeds helderder.” Claire voegt toe: “Yoga is een tool om te zien wat echt belangrijk is in het leven. Veel mensen zijn bang dat ze heel veel moeten opgeven om tijd te maken voor yoga, maar je kunt het ook andersom zien: heel veel dingen zijn gewoon niet echt nodig! Als je er echt over na gaat denken, dan kun je je bij heel veel dingen afvragen ‘hoe belangrijk is dat nou?

En yoga betekent ook durven om je licht te laten schijnen op je donkere plekken

Yoga vergt dus wel enige oefening en zelfdiscipline. Maar volgens Marloes en Claire gebeurt dat ook automatisch als je daar bewust voor kiest en er ruimte voor maakt in je leven en gewoon begint. En het gaat er niet om hoe lenig je bent, of hoe lang je het doet. “Het gaat erom dat je met een bepaalde aandacht en focus op de juiste plekken komt en het voor elkaar krijgt om elke dag dat aan te gaan en echt te willen kijken naar wat je ziet en daar ook naar te handelen. Op dat moment gaan er dingen gebeuren”, aldus Marloes. Claire vult aan: “Je moet licht op je donkere plekken gaan schijnen om die te kunnen ontdekken.” En waar het volgens Marloes en Claire misgaat is dat we onbewust getraind zijn om onze donkere plekken niet te willen zien, als soort van overlevingsstrategie. Op die manier bouw je schillen om je heen die je eigenlijk alleen maar meer van jezelf verwijderen. En je snapt hem al, yoga is juist een manier om dichter bij jezelf te komen en om meer vanuit een bewuste staat van zijn te leven. En als je daarvoor open staat en daar ruimte voor creëert, dan komt yoga ook vanzelf op je pad!

Ben je nieuwsgierig geworden naar Lila Yoga? Neem dan eens een kijkje op hun website of meld je meteen aan voor twee proeflessen van €15 om bekend te raken met de manier waarop Marloes en Claire lesgeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here