De afgelopen paar jaar was ze veelvuldig naast Ilse DeLange op het podium te vinden. Maar op Valentijnsdag stond Yori Swart – kortweg Yori – met haar solo-programma Riding On The Wind alleen in de Kleine Zaal van de Philharmonie. En dat is net wat anders, maar minstens zo fijn.

Yori

Niet helemaal solo

Na het eerste nummer bekent Yori dat ze stiekem toch best een beetje zenuwachtig is. Natuurlijk heeft ze op veel grotere podia gestaan, maar dan stond de spotlight niet alleen op haar gericht. En, helemaal solo is het gelukkig voor haar ook niet. Na het eerste nummer Golden Ticket wordt Yori vergezeld door drummer Joost Wesseling en gitarist/bassist Silvan van der Zwaag. En prompt vergeet Yori bij het volgende nummer haar tekst… Geen probleem, gewoon even op nieuw beginnen.

Yori
Yori

Gevangenis

Yori speelt veel nummers van haar tweede album September. Dit album nam ze op de voormalige gevangenis Schutterswei in Alkmaar waar Yori toen antikraak woonde. Haar vriend woonde gelijktijdig in de Koepel in Haarlem. Yori ervaarde juist veel vrijheid in de gevangenis. Niemand die daar last van haar had, nog van haar medebewoner (nu haar geluidsman) die drummer was. 

Nieuw nummer dat zelfs haar drummer nog niet kent

Maar daarnaast gebruikt Yori de optredens ook om nieuwe nummer uit te proberen, nog voordat ze helemaal gereed zijn. Eén is zelfs zo nieuw dat haar drummer en gitarist het ook niet kennen. Aan de enthousiaste reactie van het publiek te horen, mag het nummer in haar repertoire blijven. 

Yori en Silvan van der Zwaag
Yori Swart

Verhalen

Yori vertelt tussen de nummers door verhalen over de totstandkoming van nummers. Zo werd Millions geschreven naar aanleiding van haar ervaringen in Los Angeles met de Amerikaanse muziekindustrie. Maar ook horen we verhalen over haar trip met Ilse DeLange naar Nashville. En dat alles compleet met bijpassend American accent
Leuk detail is dat de Amerikaanse zangeres Lori Lieberman stilletjes achter in de zaal zit te genieten. Lori (vooral bekend als schrijver van de hitsingle Killing Me Softly in 1972) schreef samen met Yori het openingsnummer Golden Ticket. Maar dat is wellicht een mooi verhaal voor de volgende keer. 

Yori & band

Krijg je geen genoeg van muziek en Haerlems Bodem? Check dan hier het verslag van Pink Floyd Project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here