Het is zo’n typische zondagmiddag, als Haerlems Bodem mag aanschuiven aan een grote eettafel in de torenkamer van een statig pand, ergens in het centrum van Haarlem. Buiten schijnt het zonnetje flauw en binnen heerst er een relaxt zondagmiddagsfeertje. Als ik om me heen kijk, zie ik alleen maar muziek. Gitaren, keyboards en heel veel LP’s en CD’s. Het ruikt er zelfs naar muziek.

Een nieuwe fase

Daar waar mensen kasten vol met boeken hebben staan, heeft Yorick van Norden  zijn kasten vol met platen. Niet alleen kasten vol CD’s, maar ook kasten vol echte platen van vinyl. De Haarlemse songwriter had geen betere plek kunnen uitkiezen voor het interview, want in een dergelijke ambiance kun je het eigenlijk alleen maar over muziek hebben. De enige storende factor zou het prachtige uitzicht over Haarlem kunnen zijn. Maar dat blijkt eerder een rustpunt. Zeker als hij terugblikt op de afgelopen zomer. Een zomer vol met optredens en soms een feestje te veel. De afgelopen dagen heeft hij dan ook bewust zijn rust genomen om zich op te laden voor wat komen gaat. Het torentje van Yorick als ankerplaats voor een nieuwe (muzikale)fase in zijn leven. Dat die eraan staat te komen, daar bestaat geen twijfel over. Hoe het eruit gaat zien, dat weet nog niemand. Begin 2013 is het afscheidsconcert van de succesvolle Haarlemse band de Hype, waar hij de frontman van was. Het werd tijd voor iets nieuws, voor iedereen. In juni 2013 dook hij de studio in en nam samen met zijn band en producer Frans Hagenaars een aantal nieuwe nummers op. Hetzelfde jaar volgden nog een paar nummers en in de basis was het nieuwe album klaar. Een ruwe versie waar nog zang en instrumenten aan toegevoegd moest worden. Maar dan wordt het proces ruw verstoord door Cupido. Nadat hij zes jaar te voren eerst zijn pijlen had afgeschoten op een prachtige vrouw, trok hij ze in het voorjaar van 2014 ruw terug. Pijlen met weerhaken die littekens achterlaten. Het duurde tot het najaar, eer hij de draad weer kon oppakken en als een soort van therapie de studio weer inging. Daarna kwam alles in een stroomversnelling en kon het album worden afgemaakt.

yorick-10

Gebalde vuist

Als een Olympiër die zijn gouden medaille laat zien, haalt Yorick trots het ontwerp van de hoes van zijn nieuwe album tevoorschijn. Even later volgt het zwarte vinyl, met nog een kaal label in het midden. Voordat ik er erg in heb, staat zijn nog uit te brengen album op en knalt er een Stones-achtig nummer uit de speakers. Blood Money, de opener van Happy Hunting Ground. Hoe anders klinkt Only By Memory. Yorick omschrijft het als een dromerige song die onlangs door een journalist werd vergeleken met Lennon’s werk ten tijde van Abbey Road. Het is ook het moment, dat ik mezelf betrap op het doen van vergelijkingen. Dat als ik een nummer hoor en als hokjesman hardop zeg, dat het op Paul McCartney lijkt, met het risico Yorick neer te zetten als een soort van look a like. Ik kan altijd praten over The Beatles en ik vind het heel interessant. Het inspireert me ook mateloos en is de trigger geweest om muziek te maken en te schrijven. Ik vind het dan ook weleens irritant dat daar de focus op ligt in vragen en mensen zeggen ‘dat is die gast die alleen maar met de Beatles bezig is’. Kijk maar eens naar deze kasten (wijzend naar wanden vol met duizenden LP’s en CD’s). Dat kunnen onmogelijk alleen The Beatles zijn. Ik ken zoveel muziek waar ik graag naar luister en over praat. Het doet me dan ook tekort, als ik alleen maar word neergezet als Beatles adept. Je zou bijna vergeten, dat hij al zijn muziek zelf componeert en ook zijn teksten zelf schrijft, samen met Maarten Veldhuis. Alleen daarom al is het een Yorick van Norden album geworden en geen kloon van één van zijn helden. Hij schrijft over alles en schuwt zelfs de narigheid in de wereld niet. Divide And Rule is bv. een echte protestsong. Hij zingt over graaiende bankiers en over het meisje wat in Afghanistan door de Taliban werd neergeschoten. In het lied vertelt hij, dat het menseigen is, dat ze verdelen en heersen. Ook Yorick heeft de oplossing niet, maar kaart het wel aan en legt de vinger op de zere plek. Hij vindt dan ook, dat meer artiesten dat in deze tijd mogen doen. Een artistieke vuist in de lucht. Het is eigenlijk waanzin dat Neil Young, een man van begin 70, die vuist wel maakt op ‘The Monsanto Years’. Een plaat vol met protestsongs tegen dat biotechbedrijf. Het is dan jammer, dat andere jonge muzikanten, die ook het grote podium hiervoor hebben, het achterwege laten. Het is allemaal zo voorzichtig. Gelukkig denkt Yorick daar anders over. Het is niet zijn eerste protestsong en ook niet zijn laatste.

De eeuwige jachtvelden

De titel Happy Hunting Ground betekent meer dan zijn letterlijke vertaling en kent meerdere lagen met diverse symbolieken. Het symboliseert o.a. een nieuw begin na zijn relatiebreuk. Dat hij na de ‘dood’ de muziek in overvloed vindt op de eeuwige jachtvelden. Maar het zegt ook iets over zijn nummers. Veel van mijn nummers klinken optimistisch en vrolijk, terwijl er dus meer achter zit dan aan de oppervlakte waarneembaar. Er zitten nummers bij die helemaal niet vrolijk zijn. Je moet dan wat dieper gaan. Dat zit ook in de titel. Dat je verder moet kijken. Niet alles is wat het lijkt. Ondanks dat het woord ‘happy’ heel vrolijk klinkt, gaat het wel over de dood. Als kind was Yorick al een verzamelaar en dat laat hij duidelijk horen op zijn nieuwe album. Het een verzameling geworden van allerlei soorten liedjes. Voor een ieder wat wils. Een aantal songs had ik al een keer gehoord, maar alleen met gitaar. Hoe anders en te gek, klinkt het nu op de plaat. Ik ben onder de indruk. Een kunstwerk, net als het ontwerp van de hoes.

Rocken met de versterkers op 11.

Op vrijdag 2 oktober om 20.00 presenteert Yorick van Norden zijn nieuwe album in het Patronaat Haarlem. Tegelijkertijd wordt ook Happy Hunting Ground uitgebracht als LP + CD, CD, download en stream.

Band: Yorick van Norden, Maarten Kooijman, Diets Dijkstra en Kees Schaper.

Foto’s: Jaap Kroon

Check hier zijn nieuwste single Blood Money.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here