Het is weekend. Zaterdag om precies te zijn. Als we iets meer dan een jaar terug in de tijd zouden kunnen, wat zou je dan nu aan het doen zijn? Was je lekker uit eten bij je favoriete restaurant op de Oude Groenmarkt of in de Kleine Houtstraat? Zou je naar de film gaan met een paar vrienden en daarna een biertje pakken in de kroeg op het Hortusplein of de Botermarkt? Of zou je kaarten hebben voor een concert in Patronaat en gaan dansen in een van de bars aan de Smedestraat? Wat je ook zou doen, waarschijnlijk zou je niet om 21:00 uur keurig thuis op de bank zitten, net als vorige week zaterdag…en de week daarvoor.

Een avondklok? Serieus?!

Als iemand je zelfs maar een half jaar geleden had gezegd dat je in Nederland ooit een boete kon krijgen als je na 21:00 uur ’s avonds op straat werd aangetroffen, had je die persoon misschien wel voor gek verklaard. Een avondklok, pfff, dat zou wel heel extreem zijn. Dat is sinds W.O. II niet meer voorgekomen. Maar inmiddels is de avondklok een feit en na wat flinke onrusten in de eerste dagen, is de rust nu letterlijk en figuurlijk neergedaald over de stad.

Fotograaf met een missie

Enkele weken geleden werd onze redactie benaderd door Harro Jansz, een lokale fotograaf die inmiddels bij velen bekend is om zijn prachtige ‘blue hour’ (of is het nu golden hour?) fotografie en de schitterende beelden die hij deelt op Facebook. Eerst in de groep ‘Je bent Haarlemmer als’ en nu in ‘Haarlem & Meer in Beeld’. Het leek hem tof om een reportage te maken van Haarlem tijdens de avondklok. Op zaterdagavond in het normaal zo bruisende hart van de stad. Maar hiervoor had hij dan wel een verklaring nodig van een officiële opdrachtgever. Haerlems Bodem was natuurlijk maar al te bereid om die opdrachtgever te zijn in ruil voor deze bijzondere fotoreportage. En zo ging Harro de afgelopen tijd na 21:00 uur ‘stappen’ in een doodstil Haarlem.

Kennemerplein tijdens de avondklok
Het Kennemerplein achter het station is normaal altijd vol verkeer, maar ligt er nu verlaten bij.
Botermarkt Haarlem tijdens de avondklok
Geen terrassen vol pratende en lachende mensen, geen gerinkel van glazen en geen muziek.
Bordje aan de deur: gesloten
Een bordje dat inmiddels al weken aan de deur van iedere kroeg hangt.
maaltijdbezorger op de fiets in Haarlem
Maaltijdbezorgers en hondeneigenaars zijn ineens de nachtburgemeesters van Haarlem
De Barteljorisstraat in Haarlem tijdens de avondklok
Ook in de Koningsstraat is het stil, maar de boodschap die er door iemand is achtergelaten, is oorverdovend.
mensen wachten op de bus tijdens de avondklok
Kwart voor tien op de klok. Een paar verdwaalde busreizigers kijken nieuwsgierig naar onze fotograaf. Zouden zij ook een verklaring op zak hebben?
Stationsplein Haarlem tijdens de avondklok
De laatste bus naar huis staat er nog, maar iedereen is allang weg.

Mooi en treurig tegelijk

De beelden van Harro laten Haarlem zien op een manier die bijna niemand kent: stil. Het is mooi en treurig tegelijk. We weten waarom en voor het overgrote deel snapt iedereen het ook wel, maar wat zijn we het zat. We missen de gezelligheid van onze anders zo vrolijke zaterdagavond in de stad. Bij deze beloven we onze lezers en volgers dit: zodra het weer kan en de café’s, restaurants en terrassen weer vol staan, zullen we opnieuw een fotoreportage maken. Om Haarlem weer op haar best te laten zien!

Meer lezen over de avondklok in Haarlem? Lees dan deze column eens.

Fotografie: Harro Jansz

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here