Het Kleinste museum van Haarlem organiseert vanaf zaterdag 7 september een deel van de zeldzame platencollectie van Bruno Truyens, eigenaar van de Haarlemse LP- en CD-zaak Bruno Klassiek. Te zien zijn unieke albums met vooral klassieke- en jazzmuziek. De LP’s vallen op door hun bijzondere vormgeving en zeldzaamheid.

Zeldzame platencollectie
Photo by Jack Hamilton on Unsplash

Zeldzame platencollectie

De verzameling van Bruno Truyens bevat vooral klassieke en jazz-LP’s uit de jaren ’50 en ‘60 van de vorige eeuw. De LP-hoezen werden vaak door beroemde kunstenaars ontworpen zoals Jean Cocteau en Salvador Dali. In het Kleinste museum toont Truyens voorbeelden van LP-hoezen waarbij beeldend kunstenaars samenwerkten met klassieke muziek-ensembles zoals Les Six. Truyens heeft ook een aantal LP’s van het legendarische Blue Note label in zijn collectie. Deze ontwerpen van Red Miles, waarbij vooral de kleurige typografie en de uitsnede van de foto opvallen, zijn na zestig jaar nog steeds een standaard voor moderne ontwerpers. In de verzameling van Truyens speelt een nostalgisch verlangen naar kwaliteit een grote rol.

“Steamingdiensten zijn prut”

Veel van zijn LP’s werden vroeger in zijn ouderlijk huis gedraaid. Het draaien van platen is voor Truyens een rituele handeling waarbij de luisteraar, volgens hem, aandachtiger is dan een luisteraar die alleen online muziek tot zich neemt. Kwalitatief is het geluid op een LP, volgens Truyens, veel beter dan muziek van een doorsnee online streamingdienst die hij betitelt als “prut”.

Waar en wanneer?

Zaterdag 7 september tot en met maandag 4 november
Opening op zaterdag 7 september om 17:15 uur, iedereen is welkom. Gedempte Oude Gracht 119, Haarlem
kunstcentrum-haarlem.nl

(Foto Bruno Truyens: Pip Bronkhorst)

Meer HB? Check hier de column van M.H.R. Puttmann.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here