Het klinkt zo lekker hip en mindful, dat bewust leven. Maar wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? En wat heb je er aan? Betekent het dat je iedere dag urenlang op een matje moet mediteren? Aan yoga moet doen en niets anders meer dan rauwkost moet eten om zo gezond mogelijk te leven? Of zijn er ook andere manieren? Komende maanden schrijf ik voor Haerlems Bodem over bewust leven. Ik interview een aantal inspirerende Haarlemse ondernemers die zich bezighouden met bewust leven om te laten zien wat het kan betekenen. Deze keer is Hanneke Peeters van Rock Your World aan de beurt!

Rock Your World

Ik heb Hanneke Peeters van Rock Your World leren kennen op het moment dat zij net van start ging met haar bedrijf Studio Food & Mood in Haarlem. In haar studio ondersteunt zij mensen om zichzelf weer te verbinden met de eigen binnenwereld en om de body, mind en soul te voeden. Dat doet zij door behandelingen op maat en een combinatie van verschillende elementen zoals Ayurvedische massages, food & lifestyle advies, reiki en het gebruik van edelstenen en etherische oliën. Juist omdat zij gelooft in het totaalpakket. Maar inmiddels heeft zij ook net haar tweede bedrijf opgericht, Rock Your World. Met Rock Your World wil zij vooral vrouwen producten en tools aanreiken om op een fijne manier aan jezelf te werken. Daarbij gaat het om essential oil blends en kristallen. Beide producten spelen in op je energieniveau en zorgen ervoor dat je weer lekker in je vel komt te zitten. Maar het gaat verder dan alleen maar producten. Via Rock Your World ondersteunt zij vrouwen met tips die zij in haar bedrijf Studio Food & Mood een-op-een deelde en die gericht zijn op zo goed mogelijk voor jezelf zorgen. Want dat is volgens Hanneke toch wel de eerste stap naar een betere wereld. “Daar begint het mee. Met je eigen bewustwording”.

Moederschap als katalysator voor persoonlijke ontwikkeling en groei

Maar hoe is Hanneke hier zo bij gekomen? “Ik ben zelf al een groot aantal jaar bezig met gezonde voeding, en dat is eigenlijk op een gegeven moment veranderd toen ik begreep dat voeding niet het enige is, maar dat het één van de dingen is die bij jezelf horen en die iets zijn waarmee je voor jezelf zorgt”, vertelt Hanneke. “Tot een aantal jaar terug heb ik nog nooit aan persoonlijke ontwikkeling gedaan, maar op een gegeven moment werd ik moeder. En ik merkte dat ik onrustiger werd en dat alles veranderde in mijn leven. Ik had er geen controle meer op. Ik denk achteraf te zien dat ik nooit de noodzaak heb gehad om aan mezelf te werken, of om te bedenken ‘wie ben ik nou eigenlijk?’ Maar doordat ik moeder werd, werd ik heel erg genoodzaakt. Omdat ik toen voelde dat ik niet genoeg liefde had om aan mijn zoon te geven, want ik vond het heel moeilijk om tijd aan hem te besteden.

Vanaf dat moment is Hanneke begonnen met het proces van persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei en begon zij met twee opleidingen, een tot Sensi-therapeut en een tot ayurvedisch therapeut. In beide opleidingen kwamen kristallen en etherische oliën aan bod en Hanneke merkte dat beide haar ontzettend aanspraken. Langzamerhand werd het haar duidelijk dat ze hier verder mee wilde werken. “De een-op-een sessies vond ik super leuk om te doen, maar ik wilde meer mensen bereiken en ik kreeg vaak de opmerking “oh, wat een lekkere spray, wat ruikt die lekker!”. En toen dacht ik van “nou, dat kan ik zelf ook”. Want ik voelde wel de hele tijd dat het nog niet helemaal was waar ik wilde zijn met die een-op-een sessies, maar waar ik dan wel naartoe wilde had ik eerder nog niet echt gezien. Maar toen kwamen het idee van Rock Your World eigenlijk ineens.”

Zelfzorg en zelfliefde als eerste stap naar een betere wereld

Op dit moment is Hanneke dus de switch aan het maken van een-op-een therapeut naar het bereiken van een groter publiek. Hierbij richt zij zich vooral op vrouwen. Hanneke legt uit: “Ik vind vrouw zijn iets heel magisch, omdat het zo’n magische plek inneemt in het gezin. Ik merk zelf dat de wereld best wel mannelijk is, en als vrouwen proberen we heel erg mee te gaan in die mannelijke energie. Vooral als je zwanger wordt merk je dat heel erg. Je kunt dan niet meer die mannelijke energie doorvoeren.

Ik denk dat als je als moeder en vrouw zijnde aan jezelf werkt, je echt zoveel beter kunt opvoeden, en zo een betere ouder bent.”

Wat Hanneke vrouwen vooral gunt is een meer zachtere manier van zijn en een meer natuurlijke manier van verzorgen. Juist omdat zij heeft gemerkt dat veel vrouwen worstelen met de balans tussen gezin, werk en andere bezigheden. En dat vrouwen bovendien heel goed zijn in zichzelf neerhalen. Dat is juist waarom zij ook met Rock Your World is begonnen. “Ik merk dat heel veel vrouwen vastzitten in ‘moeten’, en ‘goed’ en ‘fout’, en ook dat radicale veranderingen best moeilijk zijn door te voeren. Dus ik was voor mezelf aan het zoeken naar iets dat je iedere dag kunt gebruiken en dat niet iets in goed of fout is, zoals het bijvoorbeeld met eten nog wel eens kan zijn. Maar iets dat je alleen maar om je heen hoeft te sprayen, of in je hand kan nemen, of naar kan kijken, waardoor je die positieve connotatie in jezelf hebt, waardoor je eigenlijk al vanzelf weer herinnerd wordt aan je intentie.” En zo kwam Hanneke uit bij haar eigen productlijn om vrouwen te ondersteunen om meer de balans te vinden in zichzelf. En dat is niet alleen maar fijn voor vrouwen. “Want’”, zo vervolgt Hanneke, “ik denk dat als je als moeder en vrouw zijnde aan jezelf werkt, je echt zoveel beter kunt opvoeden, zo’n betere ouder bent. Waardoor de volgende generatie hopelijk ook een stukje lichter is.”

De balans vinden zit hem in de kleine dingen

Maar hoe doe je dat dan, die balans vinden in jezelf? Volgens Hanneke zit hem dat in jezelf op de eerste plaats zetten en voldoende tijd nemen om aan jezelf te werken. En het ook juist te zoeken in de kleine dingen, in plaats van de grote dingen. Door binnen de uitdagingen die er zijn proberen zo praktisch en realistisch mogelijk te zijn. Een voorbeeld dat Hanneke geeft is hoe vrouwen vaak geneigd zijn om snel te blijven zitten in schuldgevoelens, bijvoorbeeld als ze de keuze moeten maken tussen de zorg voor het gezin, of zorg voor zichzelf door naar yoga te gaan. “Dan heb je het idee van de keuze moeten maken tussen bij je gezin zijn of naar yoga willen, en kies je dan toch maar voor je gezin. Maar misschien ben je dan knorriger thuis, omdat je jezelf hebt ontzegd om naar de yoga te gaan. Dus ik hoop dan ook meer dat we gaan kijken naar dat je dan misschien niet naar die yogales van anderhalf uur hoeft, maar kijken of je yoga op een ander soort manier kan doen. Want dat kan ook weer heel snel in ‘goed’ en ‘fout’ zitten, als de yogales van anderhalf uur niet haalbaar is. Dan heb je het idee van ‘weer niet naar die yoga les geweest’. In plaats van yoga te zien als verrijking is het een moeten geworden.” Zo doet Hanneke voor zichzelf bijna nooit meer yoga op de sportschool, maar heeft zij ontdekt dat je ook prima thuis iedere dag een half uur YouTube yoga kan doen. En houdt zij de weekenden vrij, zodat ze met haar gezin voldoende ‘lanterfantertijd’ heeft, zoals ze het zelf noemt.  

De balans vinden als vrouwelijk ondernemer

Maar de balans vinden gaat verder dan alleen je privéleven, want ook als ondernemer is het ontzettend belangrijk om goed in verbinding met jezelf te blijven. Zeker voor vrouwen, die meer werken vanuit hun intuïtie. “Ik weet: hoe beter ik aan mezelf werk, hoe beter ik in contact sta met mijn intuïtie. Daarom moet je als een goede ondernemer volgens mij ook echt op tijd naar bed en heel bewust ondernemen. Want ik weet bijvoorbeeld dat als ik meer dan twee koffies drink, ik vanuit een heel andere energie schrijven, ondernemen en praten.” Dat is volgens Hanneke ook waarom het zo belangrijk is om te weten waar je energie van krijgt, en wanneer je op tijd je emmer moet vullen. Want anders gaat die balans tussen geven en ontvangen weg en vind je je beroep op een gegeven moment niet meer leuk. Hanneke geeft als voorbeeld: “Ik had toevallig van de week een coaching met iemand die psycholoog is. En die at soms wat teveel. Maar toen zei ik, je moet niet vergeten dat als je psycholoog bent, dat rechtstreeks bij je binnenkomt, in je buik. Als je dan een hele dag gesprekken hebt gehad, en je sluit het aan het einde van de dag niet goed af door je emmer te vullen, dan gaat ie steeds verder naar beneden. Dan zit je met problemen die niet van jou zijn, maar die je wel in je op hebt genomen. Dus inderdaad heb ik haar aangeraden een voeten zoutbad met himalaya zout te nemen, dat onttrekt, om jezelf te reinigen en je op tijd op te laden. En dat kan met stenen, of met een bad, net wat bij je past. En dan zie je ook weer die mannelijke energie van “ja, maar een bad, dat kost tijd, en daar moet ik dan weer in gaan liggen”. Dat is zo grappig! In hoeveel kleine dingen het zit!

Ben je nieuwsgierig geworden naar de producten van Rock Your World en de tips en tricks van Hanneke voor meer balans in je leven? Neem dan eens een kijkje op de website. En nog leuker: speciaal voor de lezers van Haerlems Bodem geeft Hanneke tot en met eind november 20% korting op het hele assortiment! Gebruik daarvoor de volgende kortingscode: RYWXHB.   

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here