Tom de Haan, stadsdominee van Haarlem en een man met een missie. Door God naar Haarlem gestuurd om ons te bekeren, of met een boodschap van meer aardse betekenis? Haerlems Bodem heeft in iedergeval sympathie voor de manier waarop hij deze missie uitvoert. Creatief, open en eigentijds. Maandelijks verblijdt hij ons met een stukje visie.

De amerikaanse band Wilco, heb ik hoog in het vaandel. Frontman Jeff Tweedy ook nog als producer van onder andere twee geweldige albums van Mavis Staples. Maar één nummer steekt me altijd wat. Het opent met de zin: Theologians, they don’t know nothing, about my soul. En wat me steekt, is dat ik het er helemaal mee eens ben. Ik kan in niemands ziel kijken. Waarom wordt me dan kwalijk genomen dat ik dat wél denk te kunnen? Hooguit kan ik helpen om de dingen die je ziel bezighouden aan te horen. Maar Jeff Tweedy kan dat zelf heel prima, als ik de tekst hoor. En toch ben ik als dominee wel een ‘zielzorger’ die wil oproepen om ruimte te laten aan onze zieltjes in een tijd waarin je wordt geacht om je ziel en zaligheid aan je werk te geven, om maar wat te noemen. Of in een tijd waarin niemand ‘zielig’ wil zijn. De ziel krijgt maar weinig ruimte. Wat zijn eigenlijk de dingen waar we wel écht ons hart en ziel aan willen geven? Wie of wat is onze ziel waard? Dat lijkt me een goeie theologische vraag waar iedereen over mee kan denken.

We krijgen er in Haarlem trouwens een theoloog bij. Jos Wienen wordt aanbevolen als nieuwe burgemeester van Haarlem en hij studeerde geschiedenis én theologie. En als alles goed gaat wordt hij bevestigd op 21 september tijdens een bijzondere raadsvergadering. Een hele mooie combinatie volgens mij. Ik hoop dat hij als burgemeester ook een beetje zielzorger wil zijn. Zodat onze zieltjes de ruimte kunnen krijgen in de manier waarop deze mooie stad bestuurd wordt.

Meer horen van Tom de Haan, volg hem via Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here