Al zingend de Nederlandse taal leren: dat is vrolijk, laagdrempelig en vooral gezellig, dacht Jacqueline van de Sande toen ze een artikel over ‘Zing Nederlands met me’ in de Volkskrant voorbij zag komen. Het evenement vond in eerste instantie plaats in Brussel, daarna ook in Paradiso en nu is er op 29 januari de Haarlemse variant ‘Zing je even met mij’ in Patronaat.

Jacqueline volgde Hotel de Koepel (een organisatie die zich inzet voor een prettig verblijf voor vluchtelingen in Haarlem, red.) actief, zette zich in waar nodig en had al eens vluchtelingen thuis gehad voor een diner. Maar, dacht ze, echt iets samen doen, werkt nog veel beter. “Ik houd heel erg van zingen. Dat doe ik werkelijk overal. En ik wilde het concept niet in een welzijnswerksfeer neerzetten, dus dacht ik aan Patronaat”, aldus Jacqueline. Toen ze Patronaat benaderde met haar idee, waren ze er daar meteen voor. Jacqueline ging samen met programmeur Lisa de Jongh een kijkje nemen bij het evenement in Paradiso, om vervolgens met de Haarlemse variant aan de slag te gaan.

Karaoke

“Bij het evenement in Paradiso waren allerlei mensen, ook kinderen. De sfeer was er heel goed: daar werd er ik echt enthousiast van”, vertelt Lisa. “Het maatschappelijk belang en de link met muziek maken dit een evenement dat goed bij Patronaat past.” Er zullen tijdens ‘Zing je even met mij’ allerlei genres en nummers uit de Nederlandse muziek voorbij komen. Daarbij komt er ook een beetje informatie over Nederlandse artiesten en muziekgeschiedenis langs, maar heel moeilijk zal het niet worden. “Als je de Nederlandse klanken een beetje uit kunt spreken, is het al goed te doen”, aldus Lisa.

Het evenement is niet alleen bedoeld voor vluchtelingen, maar voor iedereen die de Nederlandse taal beter wil leren. Mensen die het gewoon heel leuk vinden, zijn natuurlijk ook welkom. ‘Zing je even met mij’ zal plaatsvinden in het Patronaatcafé in een soort karaokeachtige setting. Op een groot scherm zullen de teksten te zien zijn, in zowel Engels als Nederlands. Sander Knepper van het Wereldmuziekhuis gaat de muzikale begeleiding doen. Wie zich nog aan wil melden voor deze editie moet snel zijn. “Ja, het gaat hard en we zitten al bijna vol”, straalt Lisa. “Maar als het goed verloopt en gezellig is, is de kans groot dat er een volgende editie komt.

Entree is gratis na aanmelding via de website van Patronaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here