Aanstaande dinsdag staat er een redelijk gevarieerde bak teringherrie geprogrammeerd in Patronaat. Vijf bands maar liefst, variërend van thrash metal en death metal tot grindcore en sludge.

during Wacken Open Air at Schleswig-Holstein, Wacken, , Germany on 2017-08-03, Photo: Sven Mandel

Death metal en grindcore, twee extreme broertjes

In mijn vorige artikel over death metal ben ik vergeten te vermelden dat het genre dicht tegen grindcore aan schurkt. Dinsdagavond staat als afsluiter Napalm Death geprogrammeerd, de uitvinders van grindcore. Geboren in de jaren ’80, toen met hardcore punk en thrash metal een trend bezig was om zo snel mogelijk te spelen, werd met grindcore de ultieme snelheid wel bereikt. Ik hoorde laatst in een documentaire een anekdote van een producer over een bassist die omschreef hoe hij wilde dat zijn instrument zou klinken. “Ik wil dat het klinkt als een gebouw dat instort, de hele tijd.” Nog twee grappige anekdotes over Napalm Death: al sinds 1988 zit er geen oorspronkelijk lid meer in de band. En twee: de tweede zanger, Lee Dorian, richtte na het vertrek uit Napalm Death Cathedral op, een band die juist zo traag en zwaar mogelijk probeerde te spelen.

De avond wordt geopend door BAT, een band bestaande uit ex-leden van thrash- en crossovergiganten Municipal Waste en D.R.I. Lekker degelijke thrash metal om je haren bij los te gooien en je nek op te warmen voor de rest van de avond.

sludge thrash death grindcore
De Amerikaanse band BAT

Finse grind, Amerikaanse death

Vervolgens is het de beurt aan Rotten Sound om de avond wat duisterder te maken. Rotten Sound is ook wel de omschrijving van het geluid uit het befaamde Boss HM2-pedaaltje. Deze Finse grindcoreband is ook al een behoorlijk oud gediende, actief sinds 1993 en heeft ondertussen 8 albums en meerdere (split-) EP’s op haar naam staan. De volgende band, Misery Index, is afkomstig uit Baltimore, Maryland en bestaat sinds 2001. Ze spelen death metal met sterke hard- en grindcore-invloeden. Voor death metal klinken ze behoorlijk ‘licht’. Misery Index heeft haar eigen Anarchos platenlabel, waar ze een deel van hun releases op hebben uitgebracht en hebben door de jaren heen intensief door Europa en de Verenigde Staten getoerd.

Grondleggers van sludge metal

Co-headliner EYEHATEGOD is in 1988 opgericht in New Orleans, Louisiana. Zoals de titels van hun platen al laat doorschemeren hebben de leden een beetje een probleem met (zelf-) medicatie. Het zal aan het water liggen in het Zuiden van de VS, maar dat is blijkbaar een gebied waar de duistere kant van zowel hardcore als metal het vroegst naar voren kwamen. In het begin van de jaren ’80 had je Corrosion of Conformity en Sewer Zombies met een veel zwaarder en duisterder geluid dan in hardcore gebruikelijk was, later ontstond in Florida death metal als afsplitsing van thrash. Zo ook EYEHATEGOD. Met hun invloeden van southern rock en doom zijn ze grondleggers van het subgenre sludge, waar later ook snellere bands in zijn voortgekomen.

Zaal open: 18:00 uur, eerste band 18:30 uur. De kosten zijn 32 euro, dat is best prijzig, maar ja, je krijgt wel twee grondleggers van muziekgenres voor die prijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here