De lente komt eraan! Dat betekent lekker in je tuin genieten van de zon en van al die bloeiende bloemen en planten. En mocht je nu ook het gezoem van een bij tussen de bloemen horen, pak dan meteen even papier en pen erbij want dan kun je weer meedoen met de de Nationale Bijentelling.

Help de bij!

Bijen zijn ontzettend belangrijk voor de natuur, maar worden door gebrek aan groen in ons land steeds ernstiger bedreigd. Daarom organiseren LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu elk jaar de Nationale Bijentelling. Ze willen daarmee de aanwezigheid en de verspreiding van bijen in Nederland zoveel mogelijk in kaart brengen. Die informatie helpt ze om te bepalen wat er nodig is om de bijenpopulatie lokaal te versterken. Maar dat kan alleen als zoveel mogelijk mensen meetellen.

Luister en tel

Meedoen is simpel. Op de website van Nationale Bijentelling kan je je aanmelden en een handig telboekje downloaden. Plan in het weekend van 17 april een uurtje in om de bijen in jouw tuin, je balkon of het park in je buurt te tellen. Ga als het droog is (bijen kunnen niet vliegen in de regen) lekker naar buiten. Luister of je gezoem hoort, ga eropaf en tel de bijen, wespen en zweefvliegen. Het is een ware speurtocht, want er zijn in Nederland maar liefst 350 bijensoorten! Gelukkig geeft het boekje uitleg over alle soorten je het meest zult tegenkomen. Uiterlijk zondagavond om 22:00 uur voer je jouw resultaten in op de website en heb je bijgedragen aan een betere toekomst voor de wilde bij. Makkelijk toch? Ga dus lekker op ontdekkingstocht en geniet van de bloemetjes en de bijtjes.

gezoem
Wij tellen al 1 bij in deze bloem

Zaai gratis bloemen

Valt het aantal getelde bijen je een beetje tegen en wil je helpen deze zomer het gezoem in je tuin te vergroten? Doe dan ook mee aan de Nationale Zaaidag op 22 april. Je kunt vanaf nu op ruim 25 plekken in Haarlem gratis biologische bloemzaadjes afhalen. Die mag je vervolgens zaaien in je eigen tuin, in een pot op het balkon of rondstrooien op een grasveldje in je wijk. Al die nieuwe bloemen helpen de bijen om in leven te blijven en het stuifmeel van de ene bloem naar de andere te brengen. Op die manier komen er ieder jaar weer nieuwe bloemen en nieuwe bijen bij. Mooi toch?!

gezoem
Een voedsel walhalla voor de bijen.

Meer Haerlems Bodem? Lees dan meer over de Biomarkt.

Foto’s door Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here