Kunst centrum Haarlem presenteert vanaf zaterdag 8 juni de verkooptentoonstelling ZomerExpo Europa: Salon de refusés. In Museum de Fundatie in Zwolle ging de ZomerExpo Europa op 25 mei open. In Haarlem is de satelliettentoonstelling van deze ZomerExpo Europa, met werken van dertig kunstenaars. De werken geven een verrassend beeld van een werelddeel in verwarring.

Verrassend beeld van werelddeel in verwarring

ZomerExpo EUROPA: Salon de refusés

Europa is het onderwerp van de zevende editie van ArtWorlds ZomerExpo. In het voorjaar van 2019 konden kunstenaars zich aanmelden om mee te doen aan deze expositie. Ruim drieduizend kunstenaars hebben zich aangemeld waarvan er ongeveer duizend werken geselecteerd zijn. Deze werken hingen in april in de Van Gendthallen in Amsterdam. Een vak-, junior- en publieksjury heeft anoniem tweehonderdvijftig werken gekozen die te zien zijn in Museum de Fundatie. Daarna mocht Marina Raymakers, directeur Kunst centrum Haarlem, een selectie maken voor de satelliet tentoonstelling in Haarlem.

Marina Raymakers: “In de Van Gendthallen was uitgesproken, kritische kunst te zien, verrassend vaak met religie als thema, afgewisseld met reflecterende kunst waarin Europa wordt afgeschilderd als een vakantieparadijs. Voor onze tentoonstelling heb ik ook de werken gekozen zonder dat ik de namen van de kunstenaars wist. En natuurlijk was het een verrassing om uiteindelijk te weten door wie het werk is gemaakt.”

ZomerExpo EUROPA: Salon de refusés

Salon de refusés, bakermat voor succes

In de exposities in Zwolle en Haarlem hangen en staan werken van professionele- en amateurkunstenaars naast elkaar. In de Haarlemse Salon de refusés (Salon van de geweigerden) hangen de werken volgens de ‘salonwijze’ door en boven elkaar. In de Salon de refuses werden in de 19e eeuw schilderijen en beeldhouwwerken tentoongesteld die niet toegelaten werden tot de officiële Parijse salons. De Salon de refusés was de bakermat voor succesvolle kunstenaars zoals Manet, Cézanne, Pissarro, Jongkind en Whistler.

ZomerExpo EUROPA: Salon de refusés

ArtWorlds ZomerExpo

De ZomerExpo is een pleitbezorger van kunst die midden in de samenleving functioneert. Organisator ArtWorlds heeft een traditie neergezet die actuele ontwikkelingen in beeldende kunst en maatschappij naar zich toe trekt. De zomertentoonstellingen zijn druk bezocht, in 2017 bezochten meer dan zeventigduizend bezoekers de ZomerExpo in Museum de Fundatie. Het is de eerste keer dat Kunst centrum Haarlem een samenwerking aangaat met de ZomerExpo.

ZomerExpo EUROPA: Salon de refusés

Meer info vind je op kunstcentrum-haarlem.nl.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here