Zout water spat in je gezicht. De zon schijnt en de de golven zijn ultiem – water verplaatst zich onder je board en je bent volledig ‘in control’: je hebt een surfer’s high en bent met nog geen 12 paarden weg te krijgen uit het water. Herkenbaar? Dan heb je vast je board weleens bij Zandvoort of Bloemendaal in het water gegooid om te gaan surfen. Compleet onherkenbaar? Lees dan vooral verder, want Haerlems Bodem voelde Niels Hoogenstrijd van de Nederlandse Golfsurfbond HSA aan de tand om meer te weten te komen over de ‘dudes’ en ‘babes’ die de stranden komen veroveren.

Niels is combifunctionaris bij de bond die de belangen van de Nederlandse surfers behartigt. De helft van zijn tijd vult hij in als jeugdsportcoördinator in Den Haag/Scheveningen, de andere helft van zijn tijd is hij beschikbaar voor de bond. Als jeugdsportcoördinator zorgt Niels ervoor dat kinderen uit Den Haag en Scheveningen als naschoolse activiteit (gratis) kunnen leren surfen. “Sport is enorm belangrijk. Kinderen worden steeds inactiever, dikker, ongezonder… met de HSA willen we ze laten zien hoe leuk sporten kan zijn, en dragen we bij aan een actief strandleven.

In de gemeente Haarlem kunnen we ook best zo’n initiatief gebruiken, meent Niels. “Dan vergroten we het sportaanbod voor kinderen, met een heel toegankelijke sport. In Den Haag wordt het aanbod volledig door de stichting gesubsidieerd, maar het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als we naar een samenwerking met de gemeente Haarlem of sponsoren kunnen kijken.

Natuurlijk halen verschillende groepen kinderen verschillende lessen uit zijn surfclinics. “Ik heb kinderen gehad die na mijn lessen direct een surfkamp boekten – dat is natuurlijk niet voor ieder gezin weggelegd. Daar tegenover stonden dan weer kinderen uit de Schilderswijk die überhaupt nog nooit op het strand waren geweest, of in zee hadden gezwommen. Dan is het veiligheidsaspect ineens veel belangrijker dan het sportaspect. Dat deze kinderen na de lessen weten wat de gevaren in zee zijn is ineens heel belangrijk, hierdoor kunnen ze na de lessen ook zelf optimaal genieten van het spelen en sporten op het strand. Dat zijn twee heel verschillende groepen kinderen waarbij je heel andere resultaten boekt.

Maar is surfen in Nederland sowieso een goede hobby om te hebben, vragen we ons af? Gelukkig weet Niels al onze zorgen weg te nemen. “We hebben in Nederland misschien niet de beste golven, maar we hebben wel gewoon góede golven. Zelfs bij voor buitenlanders ‘slechte’ golven peddelen wij Nederlanders het water in. Dat zie je in het buitenland dan ook: als de locals binnenblijven omdat ze de golven flut vinden, vind je voornamelijk Nederlanders in het water.

Zelfs staat Niels als het weer een beetje meezit zo’n drie tot vier keer per week op zijn plank. “En als er golfloze weken zijn, maak ik gewoon zoveel mogelijk mijn andere werk af, zodat ik het water weer in kan zodra de golven goed zijn!” Door iedere mogelijke golf mee te pakken heeft Niels niet zo’n last van mooi-weer surfers. Maar daar maakt hij zich sowieso niet zo druk om, want met de HSA draagt hij de internationale surfregels uit: “Er bestaat een surferscode voor gedrag achter de branding. Die spreken ook wel voor zichzelf: wie het dichtst bij het brekende deel van de golf zit, heeft voorrang, en de rest wacht daar netjes achter. Eigenlijk zijn alle regels op hetzelfde gebaseerd: verpest de golf niet voor een ander.” Lachend voegt hij toe: “Gelukkig heb je daar hier in Zandvoort sowieso geen last van: zodra je het water in gaat drijf je af dus voor je het weet lig je alweer vrij alleen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here