‘Kent u ze, de momenten van passie, een vonk die overslaat, de momenten waarop iets of iemand het levensvuur doet branden?’ Zo’n moment hadden Jaap en ik, toen wij op 22 april de voorstelling Zonder Vonk Geen Vuur bijwoonden van theatergroep Vonk. Want wie had verwacht dat zo’n onverwachte samenstelling van mensen voor zo’n vuur kon zorgen?

Het belang van buurtinitiatieven wordt steeds groter, ook in Haarlem. Sinds de decentralisatie van de zorg is het aan de gemeentes om haar inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen. Een voorbeeld van zo’n goed werkend buurtinitiatief is de buurttheatergroep ‘Vonk’ van buurthuis de Tulp in het Rozenpriel (of de Roos). Eén van de speelsters, Thea Duineveld (72), geeft aan in welke mate de theatergroep een rol speelt in haar leven: Vonk zorgt ervoor dat ik niet in een sociaal isolement beland. Ik zit ook wel bij een koffieclubje, maar daar kletsen we enkel over ditjes en datjes. Het theater maakt me weer vrolijk!”

Bijzondere samenstelling
Juist deze voorstelling heeft een interessante samenstelling. De theatergroep doet de voorstelling namelijk in samenwerking met de bewoners van woon- en verzorgingshuis De Roos. De oudste speelster, mevrouw van der Ben, heeft op de dag van de voorstelling de bewonderingswaardige leeftijd van 92 behaald. Ik zit met open mond te kijken hoe ze liedjes zingt voor een 40-koppig publiek.

zvgv-1-HB

Programma
We hebben verder een avondvullend programma: Mevrouw van Hoef zingt, zittend op haar gouden exemplaar, een ode aan de rollator. Ed, vroeger fotograaf voor de Panorama en de Playboy, draagt een aantal van zijn lievelingsgedichten voor. Meneer Hovenier wordt bezongen in zijn palingboeroutfit en dat terwijl hij eigenlijk helemaal niet van paling houdt en Ernst Steffens doet een stuk over de jaren ’60 in zijn overhemd dat na 55 jaar weer voor het eerst daglicht te zien kreeg.

NOVA
Tussen deze acts door krijgen we eten geserveerd door de studenten van het NOVA college. Zij doen hun opleiding in de Tulp en lopen stage bij mensen in de buurt. Hun aanwezigheid maakt de avond eigenlijk helemaal compleet. Het contrast tussen de jonge leerlingen en de (hoog)bejaarden van de Roos zorgt voor een bijzondere sfeer. Een leerlinge achter mij roept: “Gaan ze nu dat ene liedje doen? Wat leuk!” en zingt vervolgens uit volle borst mee.

[rev_slider VonkVuur]

Plezier
Na het daverende applaus uit de zaal krijgen alle spelers als bedankje een roos mee van Joyce, de regisseuse en Ingrid, de coördinatrice van het stuk en werkzaam bij Haarlem Effect. Dit is een welzijnsorganisatie die bewoners in de wijk aanspoort deel te nemen aan activiteiten, waaronder dus het theater. Achter de coulissen krijgen we even de tijd om Ingrid te interviewen: “Het is heel erg leuk om te zien hoe mensen van het toneelspel zo veel plezier hebben met elkaar terwijl ze elkaar eerst nog helemaal niet kenden. Ze doen echt voor en met elkaar mee, terwijl het twee groepen zijn die normaal nooit met elkaar in aanraking zouden komen.”

Helpende handen
Deze voorstelling heeft deels een succes kunnen worden dankzij Lang Leve Kunst. Deze stichting heeft als doel de 65 plussers een gevarieerd cultureel aanbod te kunnen verschaffen en interactie en samenwerking te bevorderen tussen jong en oud. Zonder deze stichting had de voorstelling er niet kunnen zijn. Ingrid: “Het is een gigantische klus. We hebben nu subsidie gehad, maar hebben beperkte middelen. We willen natuurlijk een mooi diner hebben, maar er zit wel een beperkt budget aan. Het NOVA heeft er iets leuks van weten te maken. Bij hen en bij de rest van de helpende handen merk je ook dat iedereen die meedoet er steeds meer lol in krijgt. Daar moet je het wel van hebben.”

Het doel is dus vooral om zulke avonden vaker te kunnen realiseren. Met dezelfde of met verschillende groepen en dan de theatergroep als basis. Een super initiatief in mijn ogen. Want ik weet alvast één ding, als ik de magische leeftijd van 92 heb bereikt wil ik, net als mevrouw van der Ben, uit volle borst mee kunnen zingen!

Tekst: Merit Koutstaal
Fotografie: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here