De beste zonnepanelen bestaan niet, dit is een mythe. Er zijn namelijk zoveel fabrikanten die allerlei diverse modellen hebben geproduceerd. Met andere woorden, door de bomen zie je het bos niet meer als je op zoek bent naar zonnepanelen. Bovendien proberen alle producenten zich te onderscheiden. In werkelijkheid heeft dit weinig nut. De verschillen in de verwachte opbrengsten zijn namelijk klein tussen alle beschikbare zonnepanelen. Zonnepanelen vergelijken zal je helpen bij het kopen van deze producten, wat echt wel lastig is. Ook de onderstaande tips zullen hierbij helpen.

Hoog-efficiënte of normale zonnepanelen?

Hoog-efficiënte panelen zullen duurder zijn dan gewone panelen, maar ze nemen wel minder ruimte in. Een normaal zonnepaneel zal een efficiënte van circa 16 procent hebben. Dit houdt in dat het 160 Wp per vierkante meter zal genereren. Bij een hoog-efficiënt zonnepaneel ligt dit hoger. Het kan tot zelfs 21 procent efficiëntie gaan, dit betekent in werkelijkheid 210 Wp per vierkante meter. Als je tien van zulke speciale panelen op je dak hebt liggen dan zal dit 2,1 kWp opleveren. Bij gewone zonnepanelen zul je meer exemplaren nodig hebben om dit aantal kWp op te kunnen leveren. 13 panelen zijn hier namelijk voor nodig. 

Uiterlijk

Door te kiezen voor hoog-efficiënte of normale zonnepanelen zal je zoektocht al een beetje makkelijker geworden zijn. Het aanbod is namelijk verkleind. Door dit nog verder te verkleinen kun je kijken naar het uiterlijk van de panelen. De kans is groot dat je geen fan bent van de traditionele zonnepanelen. Dit zijn de exemplaren met blauwe cellen en een aluminium rand, wat veel mensen niet echt mooi vinden voor op het dak. Hierdoor produceren steeds meer fabrikanten volledig zwarte panelen. Dit staat een stuk rustiger op het dak aangezien het contrast veel minder is. Deze zonnepanelen kosten daarentegen wel net wat meer.

Advies

Om je keuze voor een specifiek soort zonnepaneel nog gemakkelijker te maken is het verstandig om advies in te winnen bij een specialist. Hier vind je in Haarlem genoeg van. Zo kun je denken aan de Groene Mug campagne. Hiervoor werkt de gemeente Haarlem samen met partners in de stad. Kennemer Energie zorgt bijvoorbeeld voor collectie zonnestroomdaken, terwijl de Stichting Huizenaanpak het eenvoudiger maakt om huizen te verduurzamen in Haarlem. Bovendien zijn meerdere wijkinitiatieven aangesloten bij de Groene Mug campagne. Op de social media van de Groene Mug kun je hulp en tips krijgen waardoor je kunt besparen op energie en dus geld. Ook zonnepanelen komen hierbij aan bod.

Dit artikel is branded content. Hierdoor kan jij gratis genieten van alles wat HB te bieden heeft. Lekker toch:) En heb je zin in een typisch HB-artikel? Lees hier over de Rozenprieel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here