Donderdag 12 april staat het Dolhuys in het teken van de nieuwe tentoonstelling ‘Zorgen voor de ziel’. Deze tentoonstelling geeft een unieke inzage in de leefgemeenschap ‘La Devinière’, het thuis voor 20 patiënten die in de reguliere psychiatrie zijn uitbehandeld maar hier al ruim 40 jaar samenleven. 

‘Zorgen voor de ziel’

Fotograaf Pia van Spaendonck ontdekte de uitzonderlijke plek en besloot de leefgemeenschap tot in detail vast te leggen. Het resultaat is een ontluikende compilatie van beelden die het leven in La Devinière vertellen. Psycholoog Michel Hock besloot deze groep een thuis te geven. Terwijl de reguliere psychiatrie gericht is op herstel, biedt La Devinière een plek om te wonen. Behandeling vindt plaats vanuit het hart: aandacht, geduld en liefde staan centraal. Recent verscheen het begeleidende fotoboek ‘La Devinière’. Fotograaf Pia van Spaendonck zal op deze avond vertellen over haar fascinatie met de leefgemeenschap, haar eigen ervaringen en de totstandkoming van de tentoonstelling en het fotoboek.

De mens mag er zijn, in al zijn gekte!

Crazywise

Aansluitend aan de opening wordt de documentaire ‘Crazywise’ vertoond.  In Amerika zijn het aantal geesteszieken in de afgelopen 20 jaar gestegen van 1,2 miljoen naar 4 miljoen. Phil Borges, fotograaf en filmmaker, ging in zijn documentaire ‘Crazywise’ op zoek naar de oorzaak van deze exponentiële groei. Op donderdag 12 april is ‘Crazywise’ te zien in het Dolhuys. Bekijk hier alvast de trailer:

De film volgt twee jongeren die geestesziek zijn verklaard. Adam, 27 jaar oud, lijdt zwaar onder de bijwerkingen van psychoactieve geneesmiddelen. Ehkaya, 32 jaar oud, besluit na een problematische jeugd in de leer te gaan bij een sjamanistische medicijnvrouw uit Zuid-Afrika. Beiden vinden zij hun rust in de alternatieve geneeswijzen. Deze documentaire onderzoekt het contrast tussen de moderne opvattingen van de geestelijke gezondheidszorg en de aanpak van inheemse culturen. Wat kunnen we van elkaar leren over de behandeling van mensen met psychiatrische problematiek?

Het programma start om 19.30 uur in het Dolhuys. In het museumcafé is vanaf 17.30 uur een maaltijd te verkrijgen voor €12,50.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here