Haarlemmers zullen als gevolg van de coronacrisis vanaf volgend jaar meer geld kwijt zijn aan hun zorgverzekering. Volgens gezondheidseconoom Wim Groot zal de kostenverhoging wel eens op kunnen lopen tot ruim 250 euro per jaar.

BRANDED CONTENT

Uitgaven van ziekenhuizen enorm toegenomen

De afgelopen drie weken zijn er in Haarlem vijf personen positief getest op het coronavirus. In totaal zijn er bijna zestig Haarlemmers overleden aan corona. Door de uitbraak van het virus zijn de uitgaven voor ziekenhuizen en zorginstellingen in Haarlem en de rest van Nederland enorm toegenomen. Dat komt omdat er meer personeel is aangenomen én er meer IC-bedden zijn bijgekomen. Daarnaast zijn de zorginstellingen veel inkomsten misgelopen omdat veel behandelingen niet zijn doorgegaan. Meer uitgaven en minder inkomsten is natuurlijk geen goede combinatie. Alle ziekenhuizen staan daardoor ook ongeveer drie miljard euro in de min. Naar verwachting zullen de zorgverzekeraars deze kosten doorberekenen bij de verzekerden. Dat gaat om een premieverhoging van ongeveer 150 euro per verzekerde per jaar. Volgens Wim Groot zal de inkomensafhankelijke bijdrage ook stijgen. In totaal zullen burgers er dus ongeveer 250 euro op achteruitgaan.

Stijging premie afhankelijk van meerdere factoren

Volgens Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg en Sport, is het nog geen zekerheid dat de zorgpremie volgend jaar duurder wordt vanwege het coronavirus. Als er op korte termijn een vaccin beschikbaar komt of er sprake is van immuniteit onder de bevolking, dan zal de premie waarschijnlijk niet stijgen. Al is het nog maar de vraag of er binnenkort al een goed werkend vaccin beschikbaar is. Daarnaast is er momenteel discussie gaande over het structureel verhogen van de IC-capaciteit, dat toch voor een stijging kan zorgen. Toch vindt Aad de Groot, topman bij zorgverzekeraar DSW, dat er niet eindeloos een beroep kan worden gedaan op de verzekerden. Zeker gezien het feit dat de premiebetaler de afgelopen tijd nauwelijks een beroep kon doen op de zorg.

Zorgpremie zo laag mogelijk houden

Zorgverzekeraars maken ieder jaar vanaf half november de nieuwe premies voor het nieuwe jaar bekend. Vanaf dat moment kunnen consumenten overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering. Ongeveer één miljoen mensen wisselen jaarlijks van zorgverzekering. Logisch, want door over te stappen naar de goedkoopste zorgverzekering besparen mensen niet alleen veel geld, zij kunnen op deze manier ook kiezen voor een (aanvullende) zorgverzekering die beter aansluit op de zorg die zij nodig hebben. Er is nog een aantal manieren om op de premie van de zorgverzekering te besparen. Zo krijgen verzekerden korting als zij de premie gelijk voor één jaar betalen. De hoogte van deze korting verschilt per verzekeraar. Ook kunnen mensen op de zorgverzekering besparen door het eigen risico te verhogen. Dit noemen we ook wel een ‘vrijwillig eigen risico’. Uiteraard is dit alleen verstandig als men wat spaargeld achter de hand heeft voor het geval er plotseling veel zorgkosten gemaakt moeten worden.

Dit artikel is tot stand gekomen door 24 Webvertising B.V. Over de inhoud valt niet te corresponderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here